Cirkuszt, kenyeret, tortát!

Gasztro

Magyarország kormánya bemutatja: íme Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája és a Szent István-kenyér!

Szép ez a hagyomány, őrizzük – nyitja meg az eseményt Balatoni Mónika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Bájos is az egész: már 2004 óta minden évben avatunk tortát és kenyeret; avassunk most is: díszes a társaság, emelkedett a helyszín (igaz, jelenleg a Parlament Vadászterme a Kossuth tér feltúrt halmain emelkedik), finomak a sütemények. (Adja magát, hát játszunk is egy kicsit: mi lenne az ország, ha torta lenne – kemény dió alapon nyelhetetlen gejl máz? – és a többi. De ezt most hagyjuk.)

Ahogy az augusztus 20-i programsorozat nyitó sajtótájékoztatójához illik, megtudjuk, hogy szép lesz a tűzijáték, és méltatni való a zene. Havasi Balázs elmondja, hogy népdalokra épített hollywoodi filmzenés hangszerelést (!) tervezett, és a csángóktól kezdve Janus Pannoniuson keresztül még Munkácsy is megidéződik majd. Az „Együtt az ország” (árvíz alatt kiötölt) szlogenje jegyében a főváros mellett a Balaton lesz az események fókuszpontja, az ügyes összefogás a Magyar Rádióval pedig még azt is lehetővé teszi, hogy itt és ott is ugyanakkor ugyanaz a tűzijátékzene szóljon. Na de ennyit erről, egyébként is habot, mázt, süteményeket ígértek.

A cukormentes

A cukormentes

 

A Szent István-kenyér pályázatának nyertese a tönkölybúzás-joghurtos lett, ezzel kezdünk. A pályázat elbírálói számára fontos volt, hogy mindennapi fogyasztásra alkalmas, könnyen előállítható kenyérről legyen szó. Kovászos eljárással készült, és csak természetes anyagokat tartalmaz – mondták a készítők, Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor.

Az ország tortája (nem, nem narancs!, hanem) milotai dió alapú, nevesint: milotai mézes grillázstorta. A Major cukrászda (Bacskó Szilárd) alkotó kreatívjai kitettek magukért; az alapok egészen jók: diógrillázs, piskóta, pralinékrém; csak az a mézes krém meg a markáns karamellmáz (máz?, fura állagú gejl izé) nem kéne… Mindegy, tulajdonképpen igazi finomság, és a lényeg, hogy még nem A Nemzet Tortája a neve.

Az ország cukormentes tortáját ezután egyenesen a vércukormérő asztalka mellett szervírozta Erős Antónia és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Nándori László (Nándori cukrászda) „Ribizlihabos-almás réteges” elnevezésű alkotása kellemes meglepetés volt azoknak, akik húzódzkodnak az „egészséges édesség” fogalmától. Rózsaszín lányregényhez hasonlít a torta, de a ribizli savanykás íze szerencsére kihoz minket a Barbie-házból. Ráadásul sem fehér cukor, sem fehér liszt, mesterséges adalék anyag vagy tartósítószer nincs a szeletkékben, és nagy előnye, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség országos problémájára is…

Csupa kedélyesség tehát, báj és kellem mindenütt; készülhetünk a közös ünnepre, hisz a közös szimbolikus tortázás megvolt. Most nyelhetjük ezt egy évig – a habbal, mázzal persze csak óvatosan.

Figyelmébe ajánljuk