Érkezett egy adag uniós forrás

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 15.

Gazdaság

A támogatás azt a célt szolgálja, hogy a beruházások révén Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Európai Bizottság 140,1 millió euró (mintegy 53,2 milliárd forint) támogatást folyósított Magyarországnak az energiaellátás biztosítását segítő REPowerEU uniós alapokhoz kapcsolódó előfinanszírozás részeként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós eszköz (RRF) keretében. A finanszírozás a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részlete - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

 A REPowerEU előfinanszírozásának ez a második, egyben utolsó részlete a 779,5 millió euró programból, ami a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célozza.  Az első részletet december 28-án folyósították Magyarországnak. Az előfinanszírozás hétfői kiutalását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta Magyarország felülvizsgált tervét, amely magában foglalja a helyreállítási alap REPowerEU fejezetét, valamint a pénzügyi megállapodás aláírását.

Az előlegek segítenek beindítani a REPowerEU uniós program egyes fejezeteiben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtását. Segít felgyorsítani az energiatakarékosságra, tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására vonatkozó célkitűzések teljesítését annak érdekében, hogy Európa függetlenedni tudjon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

 Az előfinanszírozási kifizetések az egyes tagországok REPowerEU fejezetének finanszírozásához igényelt források legfeljebb 20 százalékát teszik ki. Magyarország tervét novemberben hagyta jóvá a Bizottság, amelynek értéke 10,4 milliárd euró. Ebből 6,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 3,9 milliárd euró pedig hitel. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.