Jó eséllyel hatással lesz a bérünkre az AI

  • narancs.hu
  • 2024. január 15.

Gazdaság

A munkahelyek 40-60 százalékára lehet majd hatással a mesterséges intelligencia - így vagy úgy.

Világszerte a munkahelyek 40 százalékát érinti majd valamilyen formában a mesterséges intelligencia előretörése – írja friss elemzésében a Nemzetközi Valutaalap. Kristalina Georgieva, az IMF elnöke szerint ha a kormányok nem tesznek lépéseket megfelelő védőháló létrehozására, annak rossz következményei lehetnek, íra a Guardianre hivatkozva a Telex.

A fejlettebb országokban a munkahelyek 60 százaléka is érintett lehet, a feltörekvő országokban (amelyek közé Magyarországot is sorolták), a munkahelyek 40 százaléka lesz majd érintett, a legszegényebb országokban pedig csak 26 százalék. Az érintettség összességében nem mindig negatív, lesznek munkakörök, ahol segíti majd a munkát a mesterséges intelligencia integrációja. Ezek általában magas presztízsű és komoly döntéshozatali felelősséggel bíró munkakörök. Például a sebészek munkáját megkönnyítheti, de nem veszélyezteti majd. Lesznek munkakörök, amelyek egyszerűen feleslegessé válhatnak, tipikusan ilyenek a telemarketinges, service centeres munkák. Lesznek olyan munkakörök is, amelyekre nem lesz hatással az AI, ilyen az eladóművészet például vagy akár a konyhai kisegítői munka.

Könnyű belátni, hogy ha a munkát támogatja a meseterséges intelligencia, akkor az akár a béreket is megdobhatja, ám abban az esetben, ha a humán erőforrás versengeni kénytelen az AI-vel, akkor ezekben a munkakörökben az egyébként sem túl magas bérek még lejjebb szállhatnak. Ez pedig a jövedelmi egyenlőtlenségek növekedésével járhat az IMF szerint. Ezért - írja Georgieva - a világ kormányainak átfogó jóléti intézkedésekkel kell megvédeni a negatívan érintett dolgozókat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.