A hawaii vulkánkitörés még veszélyesebb méreteket ölt: a lávafolyam és az óceán találkozásából veszélyes sósav keletkezhet

  • narancs.hu
  • 2018. május 21.

Katasztrófa

A vulkán közben háromszor annyi kén-dioxidot bocsát ki, mint eddig.

Elérte a Csendes-óceánt a hawaii Nagy-szigeten kitört vulkán lávafolyama, ami nem veszélytelen: szakemberek veszélyes sósav kialakulására figyelmeztetnek.

Nem csökken a Kilauea tűzhányó aktivitása, a Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) szakemberei szerint egyre nagyobb mértékben lövell ki kén-dioxidot. A láva elpusztította és leégette már az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután elérte és használhatatlanná tette az egyik fontos országutat, az óceánba ömlik.

A szakemberek szerint a magma és a víz találkozásakor sósav keletkezik, ami károsíthatja a tüdőt, a szemet, valamint bőrirritációt okozhat. Arra figyelmeztettek, hogy aki a kötelezően elrendelt kiürítés ellenére is a környékre merészkedik, annak komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnia.

A hawaii parti őrség biztonsági zónát alakított ki a lávafolyam és az óceán találkozási pontja köré. Az intézkedés értelmében a láva óceánba ömlésének helyszínét 300 méteren belül nem szabad megközelíteni.

Emellett óvatosságra és gázmaszkok használatára intették a környékbelieket, a vulkán ugyanis megháromszorozta kén-dioxid-kibocsátását.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk