Döbbenetes képek a kaliforniai erdőtűzről, 38 ezren menekültek el otthonukból

  • narancs.hu
  • 2018. július 31.

Katasztrófa

Legalább nyolcan életüket vesztették.

A Kaliforniában pusztító erdőtüzek miatt hivatalosan négy tűzoltó és négy civil veszítette életét, hét személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak.

A tüzek miatt összesen 38 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

false

 

Fotó: MTI

Lakeport közelében gyulladásgátló vegyszert szórtak szét repülőről a hatóságok, hogy kordában tartsák a lángokat, Finley környékén komplett lakóházak lángoltak. Több ezer épületet pusztított már el a tűz.

Az oltáson 12 ezer tűzoltó dolgozik. Egy nyugalmazott tűzoltó a New York Timesnak beszélt arról, hogy az utóbbi években megszaporodtak a bozóttüzek, 2012 óta nem telt el hónap tűz nélkül. A tüzek intenzitása is fokozódott: Kalifornia történetében a tavalyi volt a legrosszabb év, akkor 46-an veszítették életüket a tűzvészekben.

false

 

Fotó: MTI

Egy tűzoltókapitány arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostanihoz hasonló időszakokban a tűzoltókat a fáradtság, kimerülés és alváshiány is veszélyezteti, ráadásul a tűzoltók hajlamosak arra, hogy ne jelentsék a sérüléseiket, mert az hátráltatná őket a további bevetésben.

false

 

Fotó: MTI

Az AP a kaliforniai tragédia kapcsán arról tudósított szakértőkre hivatkozva, hogy a klímaváltozás, a vegetáció kiszáradása és a települések szabályozatlan terjeszkedése növeli a veszélyes bozóttüzek kialakulásának esélyét.

false

 

Fotó: MTI

 

 

 

(MTI, New York Times)

Neked ajánljuk