A földrengés miatt 25 centit emelkedett egy indonéz sziget tengerszint feletti magassága

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. augusztus 11.

Katasztrófa

A múlt heti földrengés 6,9-es erősségű volt és majdnem 400 ember életét követelte.

Gyors segítségre van szüksége az indonéziai Lombok szigeten hat nappal ezelőtt történt földrengés sok túlélőjének - közölte szombaton az országos katasztrófavédelmi hivatal szóvivője. Sok földönfutóvá vált ember kapott segítséget, de nem mindenki - tette hozzá. Fedett hajlékra, takaróra, készételekre és higiéniai eszközökre van leginkább szükségük.

A 6,9-es erősségű rengés halálos áldozatainak hivatalos száma szombaton 387 volt, de még mindig lehet arra számítani, hogy több lesz - közölte a hivatal. A sérültek száma 13 ezer 700.
A katasztrófában 397 ezer ember vált földönfutóvá, miután 70 ezer ház dőlt romba a szigeten. A vasárnapi földmozgást 355 utórengés követte, közülük az egyik legerősebbet, a Délkelet-ázsiai Meteorológiai és Földtani Intézet szerint 6,2-es erősségűt, csütörtökön mérték.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Adi Weda

A földrengés miatt 25 centiméterrel megemelkedett az indonéziai Lombok szigetének tengerszint feletti magassága. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Intézet kutatói az augusztus 5-i földrengést követően készült műholdfelvételek alapján állapították meg, hogy sziget felszíni magassága megváltozott. A sziget tengerszint feletti magassága az epicentrum környékén emelkedett meg, a sziget többi részén viszont 5-15 centiméterrel csökkent.

Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű peremén fekszik, hol a világ más részeihez képest rengeteg a szeizmikus és a vulkáni tevékenység. Itt található a világ aktív és szunnyadó tűzhányóinak több mint háromnegyede.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk