Elkezdték az immunhiányos betegek harmadik körös Pfizer oltását Izraelben

  • narancs.hu
  • 2021. július 11.

Katasztrófa

De ez még nem tömeges oltás: a kiemelten veszélyeztetett betegek kapnak, ha kérnek.

Izrael egészségügyi minisztere, Nitzan Horowitz bejelentette, hogy vasárnaptól kaphatnak harmadik, emlékeztető Pfizer-oltást a gyenge immunrendszerű felnőttek . A társadalom tömeges harmadik átoltásáról azonban még nem született kormányzati döntés - írja a Reuters.

A Pfizer vakcinagyártója eközben kérte a harmadik oltás engedélyeztetését az amerikai és az európai uniós gyógyszerügynökségtől. 

A delta-variáns miatt a koronavírus terjedése újra felgyorsult az oltások szempontjából mintaadó Izraelben is, napi 400 körüli új esetet regisztrálnak. A jelenlegi statisztikáik szerint a kétszeres oltás ellenére a meggyengült immunrendszerű betegeket az oltakozás után hat hónappal újra fenyegetheti a fertőzésveszély. Az izraeli adatok szerint a jelenleg intenzív osztályon fekvő fekvő 46 beteg fele már kapott oltást, azonban mindannyian a veszélyeztetett, 60 év feletti kategóriába tartoznak, és egyéb súlyos alapbetegségük van.

A súlyosan immunhiányos esetek (például szervátültetettek, egyéb immunhiánnyal járó betegségben szenvedők) harmadik oltása mellett igyekeznek felgyorsítani a lakosság még beoltatlan részének immunizálását is. Ehhez újabb Pfizer-adagokat rendeltek, amelyek várhatóan szeptember 1-jén érkeznek meg. Addig a lakosságnak lehetősége van a Moderna-vakcinát is felvenni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk