Hivatalos: már Európában is megjelent az új koronavírus

  • narancs.hu
  • 2020. január 25.

Katasztrófa

A megbetegedés harmadik esetét erősítették meg Franciaországban. Eközben 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma Kínában.

A francia egészségügyi minisztérium jelentette, hogy a tüdőgyulladást okozó új kórokozó megjelent az országban – ez volt az első megerősített eset Európában. Csütörtök estig két megbetegedésről volt szó (az elsőt Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében regisztrálták), bár a nap folyamán az SOS Médecins francia mentőszolgálat közölte, hogy Bordeaux egészségügyi szervei a koronavírusra jellemző tünetek miatt megfigyelés alá helyeztek egy kínai származású férfit, aki Kínából Hollandián keresztül érkezett Franciaországba.

A francia egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy a három beteget Bordeaux-ban és Párizsban kezelik kórházban, elkülönítve.

Franciaország közben döntést hozott arról, hogy autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter nyilatkozatában közölte: "Franciaország vuhani főkonzulátusa tájékoztatta a (francia) állampolgárokat arról, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve autóbuszjáratokat bocsát rendelkezésükre, lehetővé téve ezzel, hogy ha akarják, házastársaikkal és gyermekeikkel együtt elhagyhassák a várost".

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdette ki. A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították.

Szombatra 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma Kínában – jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok szombaton, közölve azt is, hogy a fertőzöttek száma 1287-re emelkedett.

Neked ajánljuk