Szlávik János szerint szigorítani kellene a maszkhasználatot

  • narancs.hu
  • 2020. július 20.

Katasztrófa

Az infektológus szerint a szennyvízminták alapján a következő két hétben nem várható az esetszámok jelentősebb növekedése.

A járványügyi helyzet jelenleg nem teszi szükségessé szigorú korlátozások bevezetését. Az országban kialakult gócpontok kezelhetők, de fontos betartani a szakértők javaslatait – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az ATV Heti Napló című műsorában.

Szlávik János beszélt arról is, hogy sokan tartanak a külföldről behurcolt esetektől, ám úgy látja, a karanténszabályok betartása elegendő lehet a fertőzés továbbterjedése ellen.

A főorvos emlékeztetett, hogy folyamatosan csökken a kórházban fekvő koronavírusos betegek száma, az elmúlt napokban nagyjából két tucat fertőzöttet kellett ápolni.

A koronavírus-járvány esetleges második hullámát Szlávik megelőzhetőnek tartja Magyarországon, mivel szerinte az itthoni szabályok sokkal szigorúbbak, mint a máshol bevezetettek. Ha mégis lesz egy második hullám, annak bekövetkeztét elmondása szerint egy-két héttel előre meg lehetne jósolni a szennyvíztisztítókból vett minták alapján. Közölte, a következő két hétben nem várható az esetszámok jelentősebb emelkedése.

Az iskolák, egyetemek megnyitása külön kérdéskör a főorvos szerint, de Szlávik egyelőre nem látja úgy, hogy külön intézkedést kell hozni a különböző intézmények esetében.

Merkely Bélához, a Semmelweis Egyetem rektorához hasonlóan az infektológus főorvos is arról beszélt, hogy helyénvaló lenne a maszkhasználat további szigorítása.

Figyelmébe ajánljuk