Több mint egymillió ember hagyta el otthonát Indiában az áradások miatt

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 20., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közel 400-an meghaltak, 6000 embert keresnek.

Az árvíz sújtotta dél-indiai Kerala államban a hatóságok hétfőn fokozták erőfeszítéseiket annak a becsléseik szerint hatezer embernek a felkutatására és kimentésére, akik a katasztrófa által leginkább érintett térségben rekedtek. Az áradások áldozatai közül több mint egymillióan a hatóságok által létrehozott táborokban találtak ideiglenes szállást.

A katasztrófaelhárítás tisztségviselői szerint a mentésre váró hatezer ember többsége csapdába esett Csengannurban és más, az árvíz által a külvilágtól elzárt területeken.

Légifelvétel Kerala államból

Légi felvétel Kerala államból

Fotó: Charly KC/MTI/AP

„Elsődleges feladatunk, hogy még ma befejezzük a mentési műveleteket. Huszonhat katonai helikoptert és 1200 nagyobb csónakot vetettünk be ennek érdekében” – hangsúlyozta Sures Prabu polgári közlekedési miniszter.

Az illetékesek elmondták: 1 millió 80 ezerre nőtt az evakuált emberek száma, akiket táborokban szállásoltak el, több mint 3600 helyszínen. Vasárnap a táborokban elhelyezett emberek száma még 850 ezer volt.

Az esőzések a hétvégén alábbhagytak, helyenként az árhullám is levonulóban van. A hatóságok szerint azonban továbbra is az ivóvízhiány és az esetleges betegségek jelentik a legnagyobb kihívást. A táborokban gyógyszereket és fertőtlenítőszereket osztanak.

A monszun időszak májusi kezdete óta 373-an vesztették életüket a Kerala államot sújtó áradásokban és földcsuszamlásokban. A turisták körében is népszerű államra augusztus 8-án sújtott le az eső újabb hulláma, amely tízezer kilométernyi közutat tett járhatatlanná, és az egyik legnagyobb repülőteret is megbénította. Hivatalos adatok szerint a térségben a megszokottnál 40 százalékkal több csapadék esett.

Pinaraji Vidzsajan, Kerala főminisztere szerint az államra az évszázad monszunesőzése sújtott le, becslései szerint hárommilliárd dolláros anyagi kárt okozva.

szerző
MTI/narancs.hu
publikálva
2018. aug. 20., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
árvíz
India
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...