Vér- és plazmaadásra kérik a koronavíruson átesetteket

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 30.

Katasztrófa

 Az Országos Vérellátó Szolgálat hangsúlyozza: a 4. hullámban is fontos, hogy elegendő terápiás plazmakészítmény készülhessen.

Ismét donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől, és véradók jelentkezését is várják.

 Az OVSZ keddi közleményében azt írta, folyamatosan nő az igény a speciális plazmakészítményre. Épp ezért, mindenkit, aki a járvány negyedik hullámában bizonyítottan átesett koronavírus-fertőzésen, arra kérnek, hogy mielőbb jelentkezzen mintavételre. A cél az, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítmény készülhessen. 

Az említett mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés ehhez nem szükséges. Hozzáteszik, hogy természetesen ezen kívül a véradókat is várják, ugyanis a vérkészlet egyensúlyát egyre nehezebb fenntartani. 

A megbetegedések miatt a kiszállásos véradásokat nehezebb megtartani, ugyanakkor a kórházi felhasználási igények  folyamatosan emelkednek

- hangsúlyozzák.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.