Szabadlábon van, tehát indul a választáson

  • narancs.hu
  • 2024. május 21.

Kis-Magyarország

Újszentivánon két éve Putnik Lázár polgármester letartóztatása miatt tartottak időközi választást. Most szeretne visszakerülni a székébe.

 Hét polgármesterjelölt vág neki az önkormányzati választásnak a Csongrád-Csanád megyei, 1900 fős Újszentivánon. Közöttük van Putnik Lázár is, akit két éve februárban őrizetbe vettek, és egy évig volt előzetes letartóztatásban.

A vőfélyként is ismert helyi politikus ezzel a lépésével szerepel a 444 összeállításában, amely a büntetőeljárás alatt álló jelölteket vette sorra. Első helyen említi a cikk, mert miközben fogva tartották, vett egy 2,7 hektáros szántót 4,8 millió forintért a Nemzeti Földügyi Központtól, vagyis a börtönből üzletelt az állammal.

Putnik 2006-ban nyert először polgármester-választást a falujában, legutóbb 2019-ben.

Nem sokkal később avatták Újszentiván mellett azt a munkásszállót, amely miatt utóbb őt, egy pályázatíró munkatársát és egy vállalkozót letartóztatott a NAV.  A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata szerint a Putnik vezette önkormányzat 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a szállóra, de már a pályázat benyújtásakor tudta, hogy az építés jóval kevesebbe kerül. A közbeszerzést olyan cég nyerte, amelyet valójában a polgármester irányított, és a valós költségeknél nagyobb összegről állított ki számlákat. Az ügyészség szerint több mint 100 millióval árazták túl a beruházást. A fennmaradó pénz egy része egy szövetkezethez került, amely szintén Putnik érdekeltsége. A többiből vadászházat vett a cége. 

Azzal is vádolja az ügyészség Putnik Lázárt, hogy a közmunkaprogram keretében olyan embereket jelentettek be az önkormányzatnál, akik nem is dolgoztak közmunkásként, vagy csak rövid ideig. Ezzel pedig 2014-től 2020-ig több mint 8 millió forinttal rövidítette meg Újszentiván a központi költségvetést. E két ügy miatt a főügyészség bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és pénzmosással vádolja Putnik Lázárt és a többi vádlottat. 

Amikor az eljárás elkezdődött, és Putnikot elvitték a nyomozók, Újszentivánon időközi választást kellett tartani. 

A polgármesteri tisztségre azt a Bodó Imrét választották, aki 2019-ben kevés szavazattal maradt alul Putnikkal szemben. Békességet mégsem hozott az elitváltás Újszentivánon:

Most Putnik mellett, aki már nem a Fidesz támogatásával, hanem függetlenként méreti meg magát, indul Biri István (független), Binszki Olivér (független), Szűcs Melinda (független), Tolnai Beáta (független), Ulbert Mónika (független) és Bodó Imre is (Vállalkozók Egyesülete). 

Amíg valakit jogerősen el nem ítélnek, megilleti az ártatlanság vélelme, így indulhat polgármester-választáson. A szeged.hu legutóbbi tudósítása szerint a Putnik sorsáról döntő büntetőeljárás érdemben még el sem kezdődhetett a Szegedi Törvényszéken. A március 25-i előkészítő ülésen ugyanis nem volt jelen Putnik Lázár, a következő időpontra megbetegedett, most, május 15-én pedig azért nem lehetett megtartani az ülést, mert kiderült, hogy az idézést csak május 2-án kapta meg Putnik, és nem telt el 15 nap a tárgyalás időpontjáig. Ha a vádlott beleegyezik, így is el lehetett volna kezdeni az érdemi tárgyalást, de az expolgármester nem egyezett bele. A bíróság folyosóján később rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott, mondván, politikai ellenfelei próbálják őt ellehetetleníteni, koholt vádakkal.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk