Rétvári: 1205 pedagógus hagyta el a pályát a státusztörvény miatt

  • narancs.hu
  • 2023. október 5.

Belpol

Ez lényegesen magasabb adat, mint amit Gulyás Gergely közölt a minap. Kérdés, valós-e.

„Az előre beharangozott öt-tízezres számnak a töredéke se hagyta el a pályát, összesen 1205 pedagógus, nagyjából egy százalék nyilatkozott úgy, hogy nem lép át az új életpályatörvény hatálya alá” – nyilatkozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, a szeptember 16. óta eltelt három hét alatt 460 új pedagógust sikerült a státusztörvény által megszabott feltételek között szerződtetni.

A hvg.hu emlékeztet, ez a szám nagyjából egybevág a Pedagógusok Szakszervezetének, illetve a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének szeptember végi becslésével. Horváth Péter akkor úgy számolt, hogy tankerületenként 20-25 kilépő lehet. Ugyanakkor a Rétvári Bence által közölt adat lényegesen magasabb, mint amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölt szeptember végén, vagyis hogy körülbelül 700 pedagógus távozott.  

 
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az országos elektronikus járóbeteg időpontfoglalási-rendszer bevezetéséről tartott sajtótájékoztatón a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben 2023. augusztus 29-én
Fotó: MTI/Komka Péter
 

Mint azt lapunk a héten megírta, a közoktatási intézmények 2023-as statisztikájából kivették azt a rubrikát, ahova azt kellene beírni, hogy az adott intézmény pedagógusi álláshelyéből mennyi a betöltetlenek száma. A Belügyminisztérium korábban nem tudta értelmezni, hogy mit jelenthet a Központi Statisztikai Hivatal azon adata, miszerint 7620 betöltetlen álláshely van az oktatásban, és válasz helyett inkább azt fejtegették, hogy nem kell teljes állásban lennie a pedagógusnak ahhoz, hogy órát tudjon tartani, lehet óraadó is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk