Hiába várták a lakóparkot építő 11 éves cégtulajdonost a balatonszabadi lakossági fórumra

Kis-Magyarország

 „Gyerekcipőben jár még a beruházás” – hangzott el a lakossági fórumon. Az önkormányzat levélben is kikéri a falusiak véleményét a lakópark-beruházásokról. 

„A 11 éves cégtulajdonos nem jött el?” – kérdezte egy idős úr szerda este Balatonszabadiban azon a lakossági fórumon, melyet június 9-én megjelent cikkünk után hívott össze a valaha Balaton-parttal bíró, de ma már a magyar tengerre csak a nevében utaló Balatonszabadi polgármestere, Hosszú-Kanász Eszter.

Két lakópark-beruházás terve is témát ad most Somogy megye legnagyobb falujában, az egyik, ahogyan megírtuk, attól „különleges”, hogy a külterület lakóövezetté minősítését egy olyan cég kérte, amelynek tulajdonosa általános iskolás, 11 éves, az önkormányzathoz érkezett kérelmen a kiskorú fiú törvényes képviselőjének, Holl Antalnak az aláírása szerepel. Jelen lesznek a beruházók képviselői is – ígérte a polgármester a meghívóban, így aztán jogos kíváncsisággal mentek el sokan a Petőfi Sándorról elnevezett művelődési ház színháztermébe: kik is ezek a rejtélyes befektetők és eljön-e maga a tulajdonos is?

A gyám „válaszolt”

A 11 éves cégtulajdonos viszont nem jelent meg, a gyámja, Holl Antal képviselte, ő válaszolt a fórumon felmerülő kérdésekre is; de nem jelent meg a kérelmező balatonvilágosi székhelyű Monroyal Invest Kft. balatonvilágosi ügyvezetője sem (akit előző cikkünkben T. Lászlóként úgy azonosítottunk be: nevével Balatonvilágos krónikáiban találkozhatunk több ügyben is, legutóbb akkor, amikor rászorultsági alapon két köbméter tűzifát kapott).

 
Középen kékben Holl Antal, a bal szélen Király Kálmán kérdez 
Fotó: Fónai Imre
 

Hosszú-Kanász Eszter, a település független polgármestere úgy foglalta össze az önkormányzat álláspontját: mindkét beruházást magánterületre tervezik, a falu csak nyerhet, ha egy beruházó érkezik, hiszen népesség- és adóbevétel-növekedést hozhat, a helyi építési szabályzat módosítása pedig még el sem indult, az egyelőre még csak javaslat formájában került a múlt hónapban a helyi képviselő-testület elé. Egy gazdasági társaság tulajdonosi hátteréhez – folytatta a polgármester – nincs köze az önkormányzatnak,

„nem tudjuk visszautasítani, ha egy kiskorú tulajdonában áll egy cég, de erre majd a cég képviselője reagál.”

„Nem szeretnék” – válaszolta erre Holl Antal, hozzátéve: várja a kérdéseket. Halmos Béla az iránt érdeklődött, hogy a gamászapusztai külterület jelenlegi lakói használhatják-e a jövőben a pusztára vezető utat, ami idő közben a befektető tulajdonába került? Holl Antal válasza szerint „ez a jövő zenéje, még nem dőlt el, még gyerekcipőben jár a projekt”.

Király Kálmán, Balatonszabadi előző polgármestere úgy tudta: amit a Monroyal benyújtott látványtervként az önkormányzatnak, az ott hibádzik, hogy annak a területnek egy jelentős része nincs is a tulajdonukban. Holl Antal erre úgy reagált, hogy nem hallott kérdést, mire az expolgármester kérdésekké formálta mondandóját: „Meg kívánják venni ezeket a területeket? Ha még nincs is a tulajdonukban, akkor ma még miről beszélünk? Hogy kerülhetett ilyen kérelem az önkormányzat elé? Az e-cégjegyzékben szereplő adatok valósak? (Holl Antal nevén futó több cég, vállalkozás áll kényszertörlés, illetve végrehajtás alatt, ő maga pedig a cégvezetéstől eltiltás hatálya alatt – a szerk.) Valóban kiskorú a tulajdonosuk?”

Ágoston László Zsolt balatonszabadi önkormányzati képviselő is ugyanezekre a kérdésekre szeretett volna választ, mire Holl visszakérdezett, hogy ez miért érdekes, mi köze ennek a projekthez, majd azt mondta:

„Kiskorú a tulajdonos, én vagyok a gyámja, nincs hozzáfűzésem.”

Egy férfi a hallgatóságból azon a véleményen volt, hogy az a fontos kérdés, a helyi vállalkozások részt vehetnek-e majd a lakóparképítési munkákban, „a többi humbug, mellébeszélés”. Szavait taps fogadta, a szabadiakat nem különösebben izgatta fel a 11 éves fiú cégének külterületi ügylete, azt sem tudtuk meg például, mit terveznek a puszta jelenlegi, hajdani cselédlakásokban élő lakóival. Király Kálmán szerint nem lehet a telepet felszámolni, nincs rá állami támogatás, mert nem számít szegregátumnak. Kivásárolják őket, cserelakásokat kapnak – találgattak a fórum résztvevői, de a fórumon megjelent pusztalakók erre nem kérdeztek rá, a befektetők képviselői pedig idő közben távoztak. 

 
Gamászapuszta 
Fotó: Bödök Péter
 

A polgármester megfogadta a kritikát

Furcsaságokra igen, fideszes szálra azonban egyelőre nem bukkanni a gamászapusztai projekt kapcsán, könnyebb rálelni ugyanakkor a falu lakóit jobban érdeklő másik tervezett beruházásnál, amely szintén a fórum témáját képezte. A projekt képviselőjeként a pulpitusra ülő Vincze Péterről a fórum hallgatóságától megtudtuk, hogy ő a helyi Fidesz-elnök, társa,, Varga Tamás pedig – ahogy előző cikkünkben is írtuk – a siófoki Petőfi sétány nagyvállalkozói közül ismert, nevét a többségében siófoki Fidesz-tagok alapította egyesületben is megtalálni.

Varga is megjelent a fórumon, de a hallgatóság soraiba ült, és amikor egy falubéli rákérdezett cége pénzügyi viszonyaira, azt felelte: magánszemélyként van jelen, a tervezett beruházást majd egy cég valósítja meg, mégpedig a falu közepén, ezért aztán jobban is érdekelte a téma a fórum közönségét. Többen is arra hívták fel a figyelmet: a terület helyi elnevezése nem véletlenül Vízálló, vizes, árteres részről van szó, nem is biztos, hogy lehet ott építkezni. Azt a kérdést a polgármester is feltette, hogy mi lesz ebben az esetben, mire Vincze Péter (aki, ahogyan elmondta, előbb megszüntette a korábbi véderdőt a projekt érdekében, majd másutt 48 ezer akácot telepített helyette) azt felelte: „Megoldjuk.”

Arról, hogy ez a gamászapusztaihoz hasonlóan szintén „gyerekcipőben járó” projekt mennyi hasznot hozhat a falunak, vitába keveredett Király Kálmán expolgármester a balatonszabadi hivatal pénzügyesével; Borbélyné Ács Tünde azt mondta egyrészt, hogy „ne számolj fejben, Kálmán”, másrészt meg azt, hogy „legyünk sokan, csináljunk egy élhetőbb falut.”

Egy nem helybéli hozzászóló a polgármesternek címezve mondta, hogy nem akkor kellett volna összehívni ezt a fórumot, amikor már a média is felkapja a témát, amikor „vészhelyzet” van, hanem korábban és nézze nagykorúnak a faluja lakosságát. Hosszú-Kanász Eszter úgy reagált: korábban még ennyi információja sem lett volna és lám, most sem sok újat tudtunk meg, ellenben a kritikát elfogadja, egy részével egyetért.

 
Hosszú-Kanász Eszter polgármester 
Fotó: Fónai Imre
 

A fórum után a balatonszabadi polgármester arról tájékoztatta a Narancs.hu-t:

a napokban levélben kéri ki Balatonszabadi lakosságának véleményét a két fejlesztésről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?