Jadviga neve miatt keveredett vitába egy tótkomlósi Fidesz-közeli egyesülettel a Kossuth-díjas író

Kis-Magyarország

Závada Pál arra kérte a tótkomlósi Jadviga Lokálpatrióta Egyesületet, hogy „vegyék le a Jadviga nevet egyesületük megnevezéséből”, ám erre a magát civilnek valló szervezet nem reagált. Ellenben felkérték egy fellépésre a Békés megyei kisvárosban született írót. Az egyesület többek szerint a kormánypárthoz köthető.

A Tótkomlóson született Závada Pál hétfőn tette közzé bejegyzését a Retro Komlós Facebook-oldalon: „(…) igencsak elcsodálkoztam, amikor a Facebookon rátaláltam egyesületükre, amely Jadvigának nevezi magát. Én sem a nevemet, sem hősnőm nevét nem szoktam – és a jövőben sem szándékozom – az eredetitől eltérő célokra használni, cégérként a legkevésbé. Ezért talán megérthető, hogy nem örülök, ha ezt mások megteszik” – írta. „Ezen a néven Tótkomlóson egyesületet alapítani a legtöbb helybeli számára azt jelenti, hogy én állok tevékenységük, törekvéseik mögött. Minthogy ez nincs így, és ha jól tudom, Bada úr (az egyesület elnöke – B. T.), soha nem találkoztunk, és nem is beszéltünk egymással, föl sem merülhetett, hogy támogatóan járultam volna hozzá.” Závada azt kérte, hogy vegyék le a Jadviga nevet az egyesület megnevezéséből, és hirdessék, jegyeztessék be magukat, tevékenységüket, Facebook-oldalukat anélkül.

„Nem cégérnév regényhősöm neve” – indokolta kérését portálunknak Závada Pál. „Szerettem volna felhívni a tótkomlósiak figyelmét, hogy az egyesület és a kezdeményezés mögött nem én állok, ahhoz nincs semmi közöm. Emellett tapintatlanságnak tartom, hogy megkérdezésem és beleegyezésem nélkül, megtévesztő módon használják egyik regénybeli főhősöm nevét, Jadvigáét. Szögezzük le, ebben az esetben nem egy közhasznú névről van szó” – mondta az író a Narancs.hu kérdésére.

Bada János, a tótkomlósi egyesület elnöke azonnal reagált a Kossuth-díjas író nyílt levelére, ám egyetlen szóval sem említi, hogy eleget tennének Závada kérésének. Sőt, arra kérik, hogy a dél-békési kisváros másik híres és innen elszármazott írójának, Benedek István Gábor éppen három évtizeddel ezelőtt megjelent könyve, A komlósi Tóra című novelláskötet jubileumán mondjon laudációt. A történtek fényében erre azonban igen kis esély mutatkozik.

A tótkomlósi egyesületet a bíróság néhány héttel ezelőtt bejegyezte. A kulturális egyesület vezetője célkitűzéseikről a Závadának írt válaszában úgy fogalmazott: „A korábban virágzó, a térség kulturális központjaként működő városunk az utóbbi évtizedek alatt elvesztette integráló szerepét, és megtorpant a fejlődésben. Ezért úgy döntöttünk néhányan – Tótkomlósért aktívan tenni akarók –, hogy ezen a problémán a közösség teremtő erején keresztül változtatni kívánunk.” A névválasztást pedig azzal magyarázta, hogy „az ikonikus, mágikus és nagyon szerethető. Egyszerre köthető a komlósi hagyományokhoz, egy szerető nő mindent elsöprő szenvedélyéhez, egyszóval az életünkhöz, halálunkhoz, szülőföldünkhöz.”

Závada lapunknak nyilatkozva szomorúnak nevezte a történtet, ahogy azt is, hogy a Bada János válaszára írt reakcióját a Retro Komlós Facebook-csoport adminisztrátora letiltotta. Az író érdeklődésünkre elmondta: „nem kívánja jogi útra vinni a kérdést, mert annyit nem ér az egész”.

Azt már Zsura Zoltán független tótkomlósi polgármester mondta el portálunknak, hogy a Jadviga Lokálpatrióta Egyesület nem feltétlenül annyira független és civil, mint amilyennek elsőre tűnik. Sokkal inkább jobboldali kötődésű, néhány tagja a közelgő önkormányzati választáson éppen a 2019-ben a Fideszt leváltó helyi civil koalíció ellen akarja megmérettetni magát.

Bada János ügyvéd Lázár János gimnáziumi évfolyamtársa, Lázár polgármestersége idején Hódmezővásárhely városával közösen volt tulajdonosa a Zafír Média Kft.-nek. Az általa vezetett Első Magyar Környezettudatos Szociális Szövetkezet költségvetési csalási ügyében az akkor a Miniszterelnökséget vezető Lázár kezdett vizsgálódni – írja róla a K-Monitor. Cikkük szerint az ügyben végül egyetlen vádlottat ítéltek két év felfüggesztettre. Bada a Lázár Jánoshoz kötött batidai vadászkastélyt működtető zrt. tagja volt, illetve Lázár minisztersége idején a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szakértői testületének tagja, ahol „a jogszabályok meghozatala előtt gyakran kérték ki véleményét”. Bada korábban az Alföldvíz Zrt. igazgatóságában is benne volt.

Más forrásból úgy tudni, hogy a Jadviga nevével visszaélő „lokálpatrióta” egyesület tagjai közül többen a Fideszhez állnak közel és egy választási formációban indulnak a június helyhatósági választáson. Ez azért is érdekes, mert a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Erdős Norbert is indít Fidesz-csapatot, hogy bevegyék a tótkomlósi városházát.

Lapunk kereste Bada Jánost a névválasztással és az egyesület irányultságával kapcsolatban, de egyelőre nem értük el. Ha válasz érkezik tőle, közöljük.

A Závada-regény sikere

Az 1954-ben Tótkomlóson született Závada Pál legismertebb és az olvasók által leginkább kedvelt regénye, a Jadviga párnája 1997-ben a Magvető Kiadónál jelent meg. A kötet sikerére jellemző, hogy máig több mint kéttucat kiadást élt meg, több nyelvre lefordították. A regényből 2000-ben film készült Deák Krisztina rendezésében. 2007-ben hangoskönyvként is kiadták. A műből Závada 2012-ben színpadi adaptációt írt, mely a Janka estéi című kötetben jelent meg. A darab premierje a Belvárosi Színházban volt, Hargitai Iván rendezésében, a címszerepben Ónodi Eszterrel.

Egy író-olvasó találkozó keretében áprilisban látogat legközelebb Tótkomlósra Závada Pál.

(Címlapképünkön: Závada Pál. Fotó: Németh Dániel)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk