Ez már a NER-ben is abszurd: kitüntették a súlyos vádakkal gyanúsított Simonkát

Kis-Magyarország

Noha a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen országgyűlési képviselő ellen sem fogalmaztak meg olyan súlyos gyanúsításokat, mint békési fideszes országgyűlési képviselő ellen, mégis magas kitüntetést kapott.

Különös színjátéknak lehettünk tanúi pünkösd előtt, amikor a Dél-békési Többcélú Kistérségi Fejlesztési Társaság ülésén nemrégiben alapított kitüntetéseket adtak át. Az esemény valójában egy vazallusi seregszemle volt.

A választókerületében teljhatalmat kiépítő Simonka György fideszes országgyűlési képviselő hűbéri rendszert hozott létre: a vazallusok – polgármesterek, alpolgármesterek, képviselők, intézményvezetők – mindannyian Simonkától függnek, őt szolgálják.

A vidék az ország egyik legelmaradottabb térsége, amelyet némi túlzással lehetne katasztrófa és társadalmi depresszió sújtotta övezetnek nevezni. Kiürülő zsákfalvak, rossz közlekedés, minősíthetetlen utak, elöregedő társadalom, alacsonyabb jövedelmi viszonyok, elvándorlás – hogy csak néhány, a térségre jellemző adatot említsünk.

Kitüntetés és indoklás

Kitüntetés és indoklás: Simonka, mert megérdemlem

Fotó: Facebook.com

Fideszes belháború is volt Békésben

A Békés megyébe érkező uniós források elosztása miatt korábban Simonka vitába keveredett más viharsarki kormánypárti politikusokkal, mert a megyei közgyűlés által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) aránytalanul több fejlesztési forrás jutott volna a Simonka által képviselt térségeknek. Ez a vita 2016 végén és 2017 elején valóságos fideszes belháborút okozott Békés megyében.

De bármennyi forrás jutott az elmúlt években Dél-Békésbe, és azt bárhogyan költötték is el, a térség lecsúszása megállíthatatlannak látszik. Ehhez képest érdekes a mostani kitüntetés-cunami.

A „Dél-békési Térségért” kitüntetést „egy időszak térségi szintű, kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységért” Simonka György országgyűlési képviselő és egyik leghűbb embere, Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza polgármestere kapta meg.

A hűbérúr, Simonka (középen) hűbéresei körében

A hűbérúr, Simonka (középen) hűbéresei körében

Fotó: Facebook.com

Nehéz vagy lehetetlen értelmezni

A fentiekből csupán a „kiemelkedő eredményességű”, a „maradandó értékű”, a megbecsülést kiváltó” és „a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységet” nehéz vagy lehetetlen értelmezni. Ezt semmilyen szám, tény, adat, tendencia nem támasztja alá. Például a Dél-Békésben található mezőkovácsházi és battonyai továbbra is az ország legkevésbé fejlett kistérségének számít.

Ugyanakkor a rendszerváltás óta egyetlen parlamenti képviselővel szemben sem fogalmazódtak meg olyan súlyos gyanúsítások, mint Simonka György esetében. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint sikkasztás, okirat-hamisítás miatt rendelte el Polt Péter legfőbb ügyész az eljárást Simonkával szemben. Előbb mentelmi jogától fosztotta meg az országgyűlés, utóbb pedig az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a fideszes képviselőt.

A nyomozóhatóság szerinti kárérték elérheti az 1,4 milliárd forintot. A bűncselekmény-sorozat egészen 2009-ig nyúlik vissza.

Hűbéres és vazallusa: Simonka (balról) Nagy Béla (jobbról)

Hűbéres és vazallusa: Simonka (balról) Nagy Béla medgyesegyházi polgármester (jobbról)

Fotó: Facebook.com

A legjobb vazallusok

A kép úgy teljes, ha közzétesszük, kik kaptak még a hosszú hétvége előtti utolsó napon kitüntetéseket a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulástól.

Az „Elnöki Elismerő Oklevél” a közjóért, a Dél-Békés fejlődése, elismertsége és hírnevének öregbítése érdekében kifejtett értékes tevékenység elismeréséért Nagy Béla, Ruck Márton, Kálmán András és Krisztován Anna kapta meg az oklevelet. A „Dél-Békés Szolgálatáért” kitüntetés a kistérséghez tartozó települések polgármestere vagy alpolgármestere részére adható. Idén Rajos Istvánnak, Mezőhegyes fideszes alpolgármesterének adományozták.

Ők mindannyian Simonka legbelső köréhez tartoznak.

A jók közül a legjobbak: Simonka (balra), Rajos és Varga Gusztáv

A "jók" közül a "legjobbak": Simonka (balra), Rajos és Varga Gusztáv

Fotó: Facebook.com

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!