Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

Kis-Magyarország

Kiderülhet végre, hogy ki állhat valójában a lejárató akció mögött. Karaktergyilkossági kísérlet másutt is akad, a siófoki azonban egyedi vonásokat mutat.

Ahogy arról korábban a Narancs.hu beszámolt, a siófoki, amúgy a dokumentumok szerint évek óta nem is működő roma egyesület „megbízásából” néhány héttel ezelőtt óriásplakátok jelentek meg a Balaton fővárosának legforgalmasabb csomópontjain és útjai mellett.

Az őszi önkormányzati választás közeledtével hirtelen feléledt civil szervezet most újabb akcióba fogott: szórólapokat terjesztenek, amelyek szerint a független polgármester, Lengyel Róbert szoros kapcsolatot ápol az ügyészség által megvádolt egykori szocialista politikussal, Czeglédy Csabával. Úgy kerültek egy szórólapra, hogy Czeglédy a Siófoktól 160 kilométerre lévő Szombathelyen volt önkormányzati képviselő, ügyét pedig a balatoni várostól 230 kilométerre, Szegeden tárgyalják.

Ezt viszont most már egyik fél sem tűri – tudta meg a Narancs.hu. Mind Lengyel, mind Czeglédy feljelentést tett, a polgármester ezen kívül a megyei főügyészséghez és a NAV-hoz is fordult az ügyben.

„Ő itt Czeglédy Csaba...”

„Ő itt Czeglédy Csaba, a baloldal pénztárosa, Gyurcsány haverja, aki milliárdokkal károsított meg diákokat és időseket, Lengyel Róbert támogatásával tartott fórumot Siófokon” – egyebek között ez olvasható a legutóbb Siófokon terjesztett szórólapon.

Egy szórólapra kerültek, pedig nem is találkoztak

Egy szórólapra kerültek, pedig nem is találkoztak

Fotó: A szerző felvétele

A május 26-i EP-választás előtt Czeglédy Csaba valóban tartott egy utcai fórumot Siófokon a DK helyi szervezetének vendégeként, ám Lengyel Róberttel, a város független polgármesterével még csak nem is találkozott! A városvezető „bűne”, hogy a helyi DK-sok kérésére megosztotta Facebook-oldalán az utcafórumra invitáló felhívást.

Ez már elegendő volt ahhoz, hogy az évek óta tartó peréről országosan ismertté lett szombathelyi ügyvéd (aki az EP-választáson MSZP-s létére a DK listáján szerepelt) és a siófoki polgármester egy szórólapra kerüljön, amelyet az egyik siófoki heti hirdetési újságba „csomagolva” terjesztettek. Ezeken az is olvasható: kiadója a Sió-Rom Cigány Egyesület.

Hasonlóan a szintén ugyanígy terjesztett korábbi szórólapokhoz, amelyeken – ahogyan a Narancs.hu már megírta – az MSZP-s Újhelyi Istvánt „hozták össze” Lengyel Róberttel. Méghozzá azzal az ismert fideszes szlogennel, hogy „együtt bontanák le a kerítést”. Ugyanilyen tartalmú óriásplakátok is kikerültek Siófok forgalmas útjai mellé.

A nyomozás kiderítheti, ki volt a felbujtó

Azt is megírtuk, hogy a Sió-Rom Cigány Egyesület a nyilvántartás szerint utoljára 2016-ban adott le beszámolót, akkor is nullásat. Vagyis bevétele nincs, tevékenységi körei között pedig olyanok szerepelnek, mint „a helyi roma lakosság érdek-képviselete, foglalkoztatás elősegítése, hagyományok ápolása, a roma lakosság önképzése, oktatása, nevelése, kulturális fejlődése”. Közéleti tevékenység nincs köztük.

A Sió-Rom elnöke ugyanaz a Németh Zsolt, aki elnöke a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak is, amelynek idén a tavalyinál 4 millió forinttal magasabb támogatást szavazott meg a fideszes többségű városi képviselő-testület. Némethet korábbi cikkünk megírásakor kérdeztük, hogy miből finanszírozzák az óriásplakátokat, valamint a szórólapok előállítását és terjesztését, ám ő nem kívánt válaszolni.

Most azonban esély van rá, hogy kiderül, kik is állnak a siófoki karaktergyilkossági kísérletek mögött. A Narancs.hu úgy tudja, egy névtelen feljelentő már korábban jelezte a hatóságoknak a bevétellel nem rendelkező cigány egyesület feltűnő költekezését, ám Czeglédy Csaba ezúttal feljelentést tett a legutóbb megjelent szórólapok miatt.

Czeglédy: A szórólap alkalmas a becsületem a csorbítására

Czeglédy: A szórólap alkalmas a becsületem a csorbítására

Fotó: Czeglédy Csaba/Facebook.com

Az ügyvéd-politikus azt mondta a Narancs.hu-nak: „Rágalmazás vétsége miatt tettem feljelentést Németh Zsolt, a Sió-Rom Cigány Egyesület elnöke ellen, amiben arra is kitérek, hogy szeretném, ha a vizsgálat a felbujtó és bűnsegédek kilétének a felderítésére is kiterjedne. Magánvádas eljárás indul, vagyis a bíróságnak kell elrendelnie a nyomozást, amit remélem, meg is fog tenni. Így kiderülhet, ki volt a megbízó, mert életszerűtlen, hogy egy évek óta nem működő, bevételt nem produkáló egyesület finanszírozza a költségeket”.

Czeglédy azt is monda: „Összegyűjtöttem az elérhető információkat arról, hol nyomták, kik terjesztették Siófokon a szórólapokat, mindent a bíróság elé tárok, nem tűnik ez olyan bonyolult ügynek. Azt, hogy csupa valótlanságokat állítottak rólam nagy nyilvánosság előtt, az is igazolja, hogy valakik gyáván egy nem is működő civil szervezet mögé bújtak, nem vállalták fel magukat, mert jól tudják, hogy hazudtak.”

A Sió-Rom Cigány Egyesület székhelye

A Sió-Rom Cigány Egyesület székhelye

Fotó: www.googlemaps.com

Lengyel még be sem jelentette, hogy indul-e

Hiába a nagy kampányzaj, a helyi ellenzéki összefogás még be sem jelentette polgármester-jelöltjét. Így hivatalosan még nem is tudni, hogy Lengyel Róbert újra indul-e a tisztségért vagy sem.

Közben a siófoki városvezető is bejelentette közösségi oldalán: a Somogy Megyei Főügyészségen a Sió-Rom Cigány Egyesület törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte, a NAV-hoz pedig közérdekű bejelentéssel élt.

„Érdekelne, hogy a hozzáférhető források szerint egy gazdasági beszámolót évek óta nem készítő egyesület, milyen módon, kitől jut pénzhez, hogy a rengeteg nyomdai munkát és a terjesztést kifizesse. Ezen kívül nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést is teszek, továbbá polgári peres eljárást kezdeményezek a Sió-Rom ellen a személyiségi jogaim megsértése miatt” – mondta a Narancs.hu-nak Lengyel.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.