Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

Kis-Magyarország

Kiderülhet végre, hogy ki állhat valójában a lejárató akció mögött. Karaktergyilkossági kísérlet másutt is akad, a siófoki azonban egyedi vonásokat mutat.

Ahogy arról korábban a Narancs.hu beszámolt, a siófoki, amúgy a dokumentumok szerint évek óta nem is működő roma egyesület „megbízásából” néhány héttel ezelőtt óriásplakátok jelentek meg a Balaton fővárosának legforgalmasabb csomópontjain és útjai mellett.

Az őszi önkormányzati választás közeledtével hirtelen feléledt civil szervezet most újabb akcióba fogott: szórólapokat terjesztenek, amelyek szerint a független polgármester, Lengyel Róbert szoros kapcsolatot ápol az ügyészség által megvádolt egykori szocialista politikussal, Czeglédy Csabával. Úgy kerültek egy szórólapra, hogy Czeglédy a Siófoktól 160 kilométerre lévő Szombathelyen volt önkormányzati képviselő, ügyét pedig a balatoni várostól 230 kilométerre, Szegeden tárgyalják.

Ezt viszont most már egyik fél sem tűri – tudta meg a Narancs.hu. Mind Lengyel, mind Czeglédy feljelentést tett, a polgármester ezen kívül a megyei főügyészséghez és a NAV-hoz is fordult az ügyben.

„Ő itt Czeglédy Csaba...”

„Ő itt Czeglédy Csaba, a baloldal pénztárosa, Gyurcsány haverja, aki milliárdokkal károsított meg diákokat és időseket, Lengyel Róbert támogatásával tartott fórumot Siófokon” – egyebek között ez olvasható a legutóbb Siófokon terjesztett szórólapon.

Egy szórólapra kerültek, pedig nem is találkoztak

Egy szórólapra kerültek, pedig nem is találkoztak

Fotó: A szerző felvétele

A május 26-i EP-választás előtt Czeglédy Csaba valóban tartott egy utcai fórumot Siófokon a DK helyi szervezetének vendégeként, ám Lengyel Róberttel, a város független polgármesterével még csak nem is találkozott! A városvezető „bűne”, hogy a helyi DK-sok kérésére megosztotta Facebook-oldalán az utcafórumra invitáló felhívást.

Ez már elegendő volt ahhoz, hogy az évek óta tartó peréről országosan ismertté lett szombathelyi ügyvéd (aki az EP-választáson MSZP-s létére a DK listáján szerepelt) és a siófoki polgármester egy szórólapra kerüljön, amelyet az egyik siófoki heti hirdetési újságba „csomagolva” terjesztettek. Ezeken az is olvasható: kiadója a Sió-Rom Cigány Egyesület.

Hasonlóan a szintén ugyanígy terjesztett korábbi szórólapokhoz, amelyeken – ahogyan a Narancs.hu már megírta – az MSZP-s Újhelyi Istvánt „hozták össze” Lengyel Róberttel. Méghozzá azzal az ismert fideszes szlogennel, hogy „együtt bontanák le a kerítést”. Ugyanilyen tartalmú óriásplakátok is kikerültek Siófok forgalmas útjai mellé.

A nyomozás kiderítheti, ki volt a felbujtó

Azt is megírtuk, hogy a Sió-Rom Cigány Egyesület a nyilvántartás szerint utoljára 2016-ban adott le beszámolót, akkor is nullásat. Vagyis bevétele nincs, tevékenységi körei között pedig olyanok szerepelnek, mint „a helyi roma lakosság érdek-képviselete, foglalkoztatás elősegítése, hagyományok ápolása, a roma lakosság önképzése, oktatása, nevelése, kulturális fejlődése”. Közéleti tevékenység nincs köztük.

A Sió-Rom elnöke ugyanaz a Németh Zsolt, aki elnöke a Siófoki Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak is, amelynek idén a tavalyinál 4 millió forinttal magasabb támogatást szavazott meg a fideszes többségű városi képviselő-testület. Némethet korábbi cikkünk megírásakor kérdeztük, hogy miből finanszírozzák az óriásplakátokat, valamint a szórólapok előállítását és terjesztését, ám ő nem kívánt válaszolni.

Most azonban esély van rá, hogy kiderül, kik is állnak a siófoki karaktergyilkossági kísérletek mögött. A Narancs.hu úgy tudja, egy névtelen feljelentő már korábban jelezte a hatóságoknak a bevétellel nem rendelkező cigány egyesület feltűnő költekezését, ám Czeglédy Csaba ezúttal feljelentést tett a legutóbb megjelent szórólapok miatt.

Czeglédy: A szórólap alkalmas a becsületem a csorbítására

Czeglédy: A szórólap alkalmas a becsületem a csorbítására

Fotó: Czeglédy Csaba/Facebook.com

Az ügyvéd-politikus azt mondta a Narancs.hu-nak: „Rágalmazás vétsége miatt tettem feljelentést Németh Zsolt, a Sió-Rom Cigány Egyesület elnöke ellen, amiben arra is kitérek, hogy szeretném, ha a vizsgálat a felbujtó és bűnsegédek kilétének a felderítésére is kiterjedne. Magánvádas eljárás indul, vagyis a bíróságnak kell elrendelnie a nyomozást, amit remélem, meg is fog tenni. Így kiderülhet, ki volt a megbízó, mert életszerűtlen, hogy egy évek óta nem működő, bevételt nem produkáló egyesület finanszírozza a költségeket”.

Czeglédy azt is monda: „Összegyűjtöttem az elérhető információkat arról, hol nyomták, kik terjesztették Siófokon a szórólapokat, mindent a bíróság elé tárok, nem tűnik ez olyan bonyolult ügynek. Azt, hogy csupa valótlanságokat állítottak rólam nagy nyilvánosság előtt, az is igazolja, hogy valakik gyáván egy nem is működő civil szervezet mögé bújtak, nem vállalták fel magukat, mert jól tudják, hogy hazudtak.”

A Sió-Rom Cigány Egyesület székhelye

A Sió-Rom Cigány Egyesület székhelye

Fotó: www.googlemaps.com

Lengyel még be sem jelentette, hogy indul-e

Hiába a nagy kampányzaj, a helyi ellenzéki összefogás még be sem jelentette polgármester-jelöltjét. Így hivatalosan még nem is tudni, hogy Lengyel Róbert újra indul-e a tisztségért vagy sem.

Közben a siófoki városvezető is bejelentette közösségi oldalán: a Somogy Megyei Főügyészségen a Sió-Rom Cigány Egyesület törvényességi felügyeleti eljárását kezdeményezte, a NAV-hoz pedig közérdekű bejelentéssel élt.

„Érdekelne, hogy a hozzáférhető források szerint egy gazdasági beszámolót évek óta nem készítő egyesület, milyen módon, kitől jut pénzhez, hogy a rengeteg nyomdai munkát és a terjesztést kifizesse. Ezen kívül nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést is teszek, továbbá polgári peres eljárást kezdeményezek a Sió-Rom ellen a személyiségi jogaim megsértése miatt” – mondta a Narancs.hu-nak Lengyel.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.