Simonka György fideszes országgyűlési képviselő: gyanúsított

Kis-Magyarország

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a kormánypárti képviselőt.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, kedden nagyszabású akció, így házkutatás volt Simonka György lakhelyén és érdekeltségeinél. A Narancs érdeklődésére szerdán nem cáfolta, igaz nem is erősítette meg a házkutatások hírét a Központi Nyomozó Főügyészség. Válaszukban a korábbi bűncselekmények gyanújának megerősítése mellett azt írták, hogy hamarosan sajtóközleményt adnak ki – ez most készült el. A vádhatóság csütörtök kora délutáni közleményéből kiderül: gyanúsítottként hallgatták ki Simonka György országgyűlési képviselőt. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. 2018. november 12-én megérkezett az ügyészségre az Országgyűlés elnökének értesítése Simonka György mentelmi jogának felfüggesztéséről hozott országgyűlési határozatról.

Összehangolt akció több helyszínen

A Központi Nyomozó Főügyészség a héten a Nemzeti Nyomozó Iroda különféle egységeinek közreműködésével több helyszínen hajtott végre összehangolt nyomozati cselekményeket. A hatóságok számos ingatlanban tartottak kutatást, és “bizonyítási eszközöket”, vagyontárgyakat foglaltak le. A megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Simonka György a mai gyanúsítotti kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését és a későbbiekben tesz vallomást.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség eddig 34 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik valamennyien szabadlábon védekeznek.

Éjjel egy órakor érkeztek Pusztaottlakára

A Narancs értesülései szerint a házkutatások legalább 20 helyen folytak kedden, közel száz rendőr, nyomozó, ügyész és kommandós részvételével. Az érintett települések között volt Pusztaottlaka, Medgyesbodzás, Kevermes, Kunágota és Orosháza. Egy-egy településen több helyszínen is jártak. Helyszíni beszámolók alapján úgy értesültünk, hogy Pusztaottlakán, Simonka szülőhelyén, keddre virradó éjjel 1 órakor jelentek meg a nyomozók és egészen este 8 óráig voltak ott. A faluban jártak a polgármesteri hivatalban, Simonka György édesanyjának házában (ide több Simonka-érdekeltség székhelye van bejelentve) és a Like-Fest Parkban is, ahol több Simonka-közeli cég központja van.

Pusztaottlaka alig 300 lakosú zsákfalu Dél-Békésben, ahova egyetlen út vezet be Medgyesegyháza felől. Ezt az utat, mondták helybeliek a Narancsnak, lezárták kedd éjjel, és csak ellenőrzés után engedték tovább az ide igyekvőket. Ugyanakkor jártak a nyomozók Orosházán is, méghozzá a Fidesz-irodát keresték fel. Egy helyi jogásztól úgy értesültünk, a nyomozati cselekmények eredményeként összesen hét autót, személy- és gépkocsit foglaltak le kedden.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből kiderül, hogy nem vették őrizetbe Simonkát, aki így szabad lábon védekezik.

 

 

Figyelmébe ajánljuk