Nem volt panasz a szatmárcsekei katolikus papra - állítja az egyházmegye

  • Cservenyák Katalin
  • 2024. október 9.

Kis-Magyarország

A kánonjog rendelkezik arról, ha valaki botrányosan viselkedik a templomban, írták a napokban megjelent cikkünk nyomán.

Ahogyan arról hétfőn beszámoltunk, kiküldött egy helybeli hívőt a templomból a katolikus pap gyászmise közben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. Minderről felvétel is készült, amely felkerült a legnagyobb közösségi oldalra is. Az érintett, Haga Ferenc szerint azért ellenséges vele a helyi plébános, mert református nőt vett feleségül, és egyik gyermeküket reformátusnak keresztelték. A plébános, Dobai Barnabás Ottó viszont tagadta mindezt portálunknak, s azt mondta, próbálta higgadtan, szeretettel kezelni a férfit, aki viszont háromszor is botrányt okozott már. Mise alatt felállt, és kiabált vele. „Az ajtót az tette be – fogalmazott a lelkész –, amikor a májusi templombúcsún hívek és vendégpapok előtt sérelmezte a mozgáskorlátozott férfi, hogy ő nem kapott feloldozást.” Haga Ferenc és más, általunk megkérdezettek megerősítették, hogy többször is tettek panaszt a plébános feletteseinél, egyszer aláírást is gyűjtöttek, de semmi nem változott.

Az ügyben kérdéseinkkel megkerestük Palánki Ferenc megyéspüspököt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy értesült-e az esetről, megteheti-e egy plébános, hogy valakit kitessékel a miséről, illetve volt-e már panasz a helyiek részről az atyára.

„Az esetről 2024. október 6-án az esti órákban értesült a hivatal egy online bejelentésből. A következő hivatali napon a bejelentésből fakadó kérésnek eleget téve Püspök Úr megbízásából az eset kivizsgálása elkezdődött. 2024. május 28-án kelt határozat alapján – amit a Püspöki Hivatal részére a Szatmárcsekei Római Katolikus Egyházközség juttatott el – arról értesültünk, hogy Haga Ferencet az egyházközségi képviselő-testület a közösségből határozatlan időre kitiltotta, mivel a fenn nevezett napig legalább három alkalommal nyilvános botrányos viselkedésével a szentmisét megzavarta.

Az Egyházi Törvénykönyv 1339. kánonja rendelkezik arról, hogy büntető óvintézkedéseket lehet alkalmazni azon, akinek viselkedéséből botrány vagy súlyos rendzavarás támad”

– írta válaszában a Narancs.hu-nak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatala.

Hozzátették: „2024. február 15-én a püspök úr hivatalos látogatást tett a fenn nevezett egyházközségben, ahol jól és alaposan megismerte a plébánia életét és az ahhoz kapcsolódó kérdéseket. Az egyházmegyei hivatalhoz a 2024-es évben eddig hivatalos írásbeli bejelentés nem érkezett az atyáról, viszont a plébániai kormányzó úr írásban is értesítette a hivatalt panaszáról Haga Ferenccel kapcsolatban botrányos viselkedése miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk