Üres a kassza Medgyesegyházán, lekapcsolhatják az áramot a művelődési házban

Kis-Magyarország

Független jelöltként győzte le a fideszes aspiránst a dinnyetermesztéséről híres dél-békési kisvárosban Ruck Márton a júniusi választáson, méghozzá úgy, hogy korábban ő is kormánypárt színeiben politizált. Aztán kiderült, csődveszély fenyegeti az önkormányzatot, rengeteg tartozásuk van, a novemberi kifizetések meghaladják a százmillió forintot.

Igen éles harc jellemezte a júniusi önkormányzati választást a valamivel több mint háromezer lélekszámú Medgyesegyházán. Négy jelölt indult a polgármesteri posztért: Kraller József hivatalban lévő településvezető a Fidesz-KDNP színeiben, Ruck Márton korábbi fideszes polgármester és egykori helyi Fidesz-elnök függetlenként, valamint Molnár József és Kraszkó Mihály ugyancsak függetlenként. Végül Ruck 63 vokssal kapott többet Krallernél, de Molnár a szavazatok 21, míg Kraszkó közel 15 százalékot kapta, ami éles és kiegyensúlyozott versenyről árulkodik. 

Medgyesegyháza a Viharsarok déli szegletében jómódú településnek számít, amit részben magyaráz a körülötte található magas aranykorona értékkel rendelkező földek minősége és a nagyhírű dinnyetermesztés. A képviselő-testület napokban tartotta alakuló ülését, de ez több szempontból sikertelen volt. Ezt követően Ruck Márton segélykiáltással felérő posztot írt a legnagyobb közösségi oldalra, amelyet ezzel a Churchill idézettel kezdett: „A siker nem végleges, a kudarc nem végzetes: az igazi bátorság az, hogy folytatjuk.” „Olyan katasztrofális pénzügyi helyzetet hagyott maga után az előző polgármester és az előző képviselő-testület, amelynek kezelése egy újonnan hivatalba lépő polgármesternek egymagában nem lehetséges! Ezért kértem a tegnapi napon minden képviselőtársamat és a jelenlévő országgyűlési képviselőt, vállalkozókat, civileket, hogy összefogva, együttműködve, közösen tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje a város a csődöt!” – olvasni a posztban.

Mint kiderült, ez nem igazán sikerült. A testület nem tudott alpolgármestert választani, és nem sikerült felállítani egyetlen bizottságot sem. Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag nem felel meg a jogszabályoknak az önkormányzat működése, így a testület nem tudja meghozni a szükséges döntéseket, noha a kialakult súlyos helyzetben azonnali cselekvésre lenne szükség.

„Az már kívülről és a kampány alatt is látszott, hogy valami baj van az önkormányzat működésével, de amikor megtörtént az átadás-átvétel és a hivatalban szembesültem a számokkal, valamint azzal, hogy milliós tételekben kikapcsolási számlákat kaptak az intézményeinek, akkor az nagyon kemény pillanat volt” – mondta portálunknak Ruck arra a kérdésére, hogy mikor és hogyan értesült a súlyos pénzügyi gondokról. Hozzátette, ilyen helyzetben felmerül a felelőtlen gazdálkodás kérdése. Ugyanakkor jelezte, nem állítja, hogy erről van szó, erre majd egy mindenre kiterjedő vizsgálat ad választ. Ruck Márton egyértelművé tette, hogy az önkormányzati gazdálkodásban a teljes átláthatóság híve.

Az új polgármester bejegyzésében úgy fogalmazott, egyelőre nem maradt más lehetősége, mint hogy felkészítse az önkormányzati intézmények vezetőit és dolgozóit, továbbá az intézmények szolgáltatásait igénybe vevő lakosokat arra a helyzetre, amelyet a több mint fél éve ki nem fizetett villanyszámlák okoznak.

„A jelen állás szerint a szolgáltató október 17-23-a között le fogja kapcsolni az áramot a művelődési házban, ezzel az intézmény működése elleheltelenül!

Ha a helyzet nem változik jönnek sorra a további intézményeink!” – írta. A Narancs.hu-nak hozzáfűzte, az elkövetkezendő időben mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt elkerüljék. A fentiekre tekintettel arra kérte bejegyzésében a leköszönt polgármestert, Kraller Ferencet, hogy „amennyiben ideje engedi, az MVM által a megküldött és mellékelt értesítőben jelzett időpontban szíveskedjen megjelenni a művelődési házban, és szimbolikusan kapcsolja le Ő, az utolsó lámpát!”

Majd arról írt, hogy a jövő héten találkozik a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium egyik államtitkárával, akitől segítséget kér. Reményei szerint rendkívüli működési támogatási kérelmeiket pozitívan bírálja majd el a tárca. Ezt követően pedig több Békés megyei és országos döntéshozóval tárgyal és tájékoztatja őket a helyzetről, egyben megvizsgálják a pénzügyi és közjogi helyzetet is. Ruck Márton azt is kilátásba helyezte, hogy október végén összdolgozói értekezletet hív össze az önkormányzat alkalmazottainak, ahol minden munkavállalóval ismertetni fogja a történteket, s reményei szerint ekkor már a lehetséges megoldási lehetőségekről is tud beszélni.

„Jelenleg a számla üres, és a szállítói tartozások, valamint a novemberi fizetési kötelezettségek meghaladják a 100 millió forintot!” – olvasható a posztban. A polgármester kifejtette, mindent meg fognak annak érdekében követni, hogy a dél-békési kisváros elkerülje a csődöt. Végül a polgármester egyértelművé tette, hamarosan részletesen bemutatja, milyen hibás döntések vezettek a csődközeli helyzet kialakulásához, egyben megnevezi azokat, akik ezért felelősek lehetnek. „Most nem mondom, hogy felelőse vagy felelősei vannak/lehetnek a történteknek, de ha a vizsgálat erre a következtetésre jut, akkor a szükséges intézkedéseket haladéktalanul meg fogom tenni” – mondta érdeklődésünkre Ruck Márton. Az ügyben kerestük Kraller Józsefet is, de egyelőre nem sikerült elérnünk. Amint ez megtörténik és nyilatkozik nekünk, közöljük a mondandóját.

Medgyesegyházi lakosok arról számoltak be portálunknak, hogy az önkormányzat csődközeli helyzete élénk visszhangot váltott ki a dél-békési kisvárosban.

(Címlapképünkön a medgyesegyházi polgármesteri hivatal. Forrás: medgyesegyhaza.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk