Kitiltott a templomból egy hívőt a szatmárcsekei katolikus pap a vasárnapi misén

  • Cservenyák Katalin
  • 2024. október 7.

Kis-Magyarország

A szatmárcsekei római katolikus templom vasárnapi miséjén szeretett volna részt venni Haga Ferenc, ám a pap a prédikációt félbeszakítva kitessékelte onnan. Az erről szóló videó kikerült a legnagyobb közösségi oldalra is, s mint kiderült, a pap és a férfi régóta haragos viszonyban van egymással.

„Haga Ferencet kérem, hogy ne jöjjön be… Vagy ő, vagy én… Ha nem fog eltávozni, a szentmisét befejezem” – ezek a mondatok hallatszanak azon a videón, melyet Haga Ferenc felesége rögzített vasárnap a mobilján, majd meg is osztotta a Facebookon.

„A mai nap a szatmárcsekei katolikus templomban szerettünk volna résztvenni a szentmisén, amit Dobai Barnabás Ottó atya végzett. Viszont a kedves atya a szentmisére mire beértünk, abbahagyta a misét azzal, hogy a férjem hagyja el a templomot, mindössze azért, mert a gyermekünk református, a kicsi fiúnk katolikus, én jó magam református vagyok. Az atya szerint ezzel halálos bűnt követett el a férjem, mert református nőt vett el, és az egyik kisfiúnk református. Az atya vallásgyűlölő, mert a református egyházat nem ismeri el mint hívő közönséget” –  írta a felvétel mellé Haga Ferencné.

Kiderült, Dobai Barnabás Ottó és Haga Ferenc között évekkel ezelőtt romlott meg a kapcsolat, Haga szerint azért, mert református nőt vett feleségül, és – ahogy fogalmazott – „ezzel halálos bűnt követett el”. „A reformátusokat istenteleneknek tartja” – mondta a Narancs.hu-nak Haga Ferenc, aki párjával az asszony elhunyt másod-unokatestvérének két gyermekét neveli. Egyik kisfiú katolikus, a másik református. A férfi állítása szerint ez sem tetszik az atyának.

Mint mondta, a papot négy éve, Romániából helyezték a településre, két éve aláírást is gyűjtöttek Szatmárcsekén azért, hogy helyezzék el innen máshová. „Hetvenen írták alá az ívet, de még választ sem kaptak az egyházmegyétől” – állítja Haga Ferenc, akinek nagy bánata, hogy idén nem áldoztatták meg. A 46 éves férfi szerint „kivadította” az atya a híveket. Ő Fehérgyarmatra jár a felekezete szerinti templomba, mások helyben a református templomba, de néhányan járnak Máriapócsra is.

„A vasárnapi incidens azért volt különösen kínos, mert éppen gyászmise volt” – mondta egy helybeli, Tóth Béláné. Az asszony a templomban volt, amikor azt hallotta: „Húzzák be az ajtót… vigyék ki… menjen ki…!” A gyászolók elkezdtek sírni. Tóth Béláné szerint a pappal „egyből baj volt”, amikor odakerült. Mikor elsorolták neki, melyek voltak addig a szokások, azt felelte: „itt ő a főnök, az lesz, amit akar”. Az asszony elmondta, ő egyenes ember, mindig megmondja a papnak, ami nem tetszik. Például az, hogy nem kíséri ki őket a templomból, nem beszélget velük. Az sem, hogy az éjféli misét eleinte délután kettőkor tartotta, vasárnap helyett pedig szombaton volt mise. Nagy sérelme, hogy nem áldoztatta meg az unokáját, mert a pap szerint „nem volt felkészülve”. Ezt is megmondta neki, amikor elhívta az atyát magukhoz, hogy szentelje meg a házukat. Megtudtuk, hogy Szatmárcsekén rendszeresen heten járnak a katolikus templomba.

„Mélységesen fel vagyok háborodva. Én református vagyok, mi a katolikusokkal nagyon jó viszonyban voltunk, imahéten mentünk egymáshoz, nagyon jó kapcsolatban voltak a papok is” – ezt már egy másik szatmárcsekei, Penke Erzsébet mondta. „Most voltam a fodrásznál, ott is beszéltük, hogy kegyeletsértést követett el a pap. Egyre kevesebben járnak a katolikus templomba, inkább mennek a reformátusba. Olyan reformátusgyűlölő – ezt mondják róla a faluban. Minden közös alkalom megszűnt. Voltak közös programok a reformtusoknak és a katolikusoknak. Dobait első perctől nem fogadták el a hívek. Az idősek otthonába szoktunk feljárni, ott is beszélték, hogy semmi nem tetszett neki a paplakban” – mesélte Penke Erzsébet.

Mint mondta, a történtek fölött nem tud napirendre térni: „A templomba nem mehetnek be, mert református a felesége? Isten nincsen több, csak egy. Nagyon sajnálom Feriéket. Ez már tűrhetetlen. Bármi van, megoldhatta volna utána. A gyászolók azt sem tudták, hogy mi van. Beszélt volna velük kint. Nem most tiltotta ki először Haga Ferencet. Annyira közvetlenül nem ismerem, de illemtudónak tartom. Feriék hárman voltak testvérek, a szüleik örökbefogadták őket. Feriék jószívű, jóságos emberek. És most ők is örökbefogadtak két gyereket, két csodálatos kisfiút nevelnek.”

Facebookja nincs, így nem is látta a közösségi oldalon megosztott felvételt Dobai Barnabás Ottó szatmárcsekei katolikus plébános, aki érdeklődésünkre elmondta, Haga már akkor aláírást gyűjtött ellene, amikor Szatmárcsekére került. Felemlegette: többször lerománozták őt a faluban, ugyanis Szilágysomlyón született.

„Próbáltam higgadtan, szeretettel kezelni” – emlékezett a kezdetekre a katolikus pap. „Aztán háromszor is botrányt okozott a férfi. Mise alatt felállt, és kiabált velem. Az idén az tette be az ajtót, hogy amikor a templombúcsút ünnepeltük, a templom tele volt hívekkel és vendégpapokkal, ő pedig kifogásolta, hogy nem lett feloldozva. Akkor mi nagyon szégyelltük magunkat – testületi ülést hívtunk össze, és írásban hoztuk tudomására, hogy határozatlan ideig, míg meg nem változik, ne jöjjön a közösségbe. A levelet megkapta még a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és a mátészalkai esperesi kerület is.”

Dobai Barnabás Ottó szerint „most vasárnap is bajt keverni jött. Gyászmisét tartottunk, késve érkezett, bekapcsolt telefonnal. Felszólítottuk, hogy hagyja el a templomot. Feljelentést akarok tenni ellene, mert hozzájárulás nélkül készített felvételt” – mondta portálunknak az atya.

A kérdésre, igaz-e, hogy azért haragszik Hagára, mert református nőt vett feleségül, úgy válaszolt: „Ez abszolút nem igaz. Több barátom van a reformátusok között. A közösség 80 százaléka református. A nyilvános bűnössel meg kell értetni, hogy neki változnia kell. Az ősegyházban bevett szokás volt, hogy kis időre kiközösítik, felfüggesztik a bűnöst” – hangsúlyozta a pap.

Dobai szerint Haga Ferencnek kellene változnia. Amikor májusban amputálták Haga egyik lábát, akkor a római katolikus pap azt gondolta: „a férfi meg fog változni”. Kérdésünkre, mi az összefüggés e kettő között, úgy reagált: „a fizikai megpróbáltatás, a szenvedés után mentálisan is kellene változni”.

Az 1468 fős szatmári településen a legutóbbi népszámláláskor 190-en vallották magukat római katolikusnak. A templomba rendszeresen mintegy 15-en járnak Dobai Barnabás Ottó szerint; úgy vélte, azért ilyen alacsony ez a szám, mert jólét van. Az emberek kapnak közmunkát, a gyerekek után családi pótlékot, és az egyház is ad segélyt, például az iskolakezdéshez is.

A történtekkel kapcsolatban telefonon kerestük Palánki Ferenc megyéspüspököt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Lelkipásztori Intézetén keresztül, de nem értük el, ezért emailben tettük fel neki kérdéseinket. Arra voltunk kíváncsiak, értesült-e az esetről, megteheti-e egy pap, hogy a szertartás közben kiküld valakit a templomból, illetve jelezték-e korábban a hívek, hogy bármilyen konfliktusuk volt Dobai Barnabás Ottóval. Amennyiben érkezik válasz, közölni fogjuk.

(Címlapképünk forrása: Szatmárcseke Község Önkormányzata Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk