Segíteni akar a szolnoki önkormányzat a városszéli romákon, de ezzel inkább szegregál

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2022. április 10.

Kis-Magyarország

A szolnoki önkormányzat konténereket telepítene egy elmaradott városi lakóterület végébe. Az ott élők örülnek a segítségnek, de egész más megoldást látnak célravezetőnek. A konténereket megbélyegzésnek tartják. Helyi ellenzéki politikusok szerint valós problémákra látszatmegoldás született, ami még jobban elszigetel embereket.

Az Üteg és Búzavirág utcák szegregátumainak komplex humán fejlesztése címmel A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok tárgyú felhívásra nyújtott be pályázatot a szolnoki önkormányzat, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós forrásból még 2020 végén 260 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesített.

Az említett utcák által behatárolt körzet régóta rossz állapotban van. Elfogadható állapotú, de öreg házak mellett elhanyagolt, düledező épületek jellemzik az utcaképet. Romák és nem romák egyaránt élnek itt. Munkanélküliek, közmunkások, egyben halmozottan hátrányos helyzetűek. A város legszélső utcái a semmibe vezetnek, innen már csak mezők és a földek következnek. A mélyszegénység az úr. Szétszórt hulladék szegélyez néhány, kulturált lakhatásra teljesen alkalmatlan, rogyadozó kunyhót, ahol három-négy család is él.

 
Fotó: A szerző felvétele

Ide, az Üteg utcába tervez az önkormányzat egy olyan konténersort, ami által - az említett pályázat megvalósításának terve szerint - „a szegregátumban élők társadalmi beilleszkedését segítő programok, mint például a lakókörnyezet karbantartás és önfenntartás, motivációs tréningek, OKJ-s képzések valósulnak meg”. Továbbá családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások, például játszóház, de kulturált tisztálkodási és mosási lehetőség is tervbe van véve. Ám a tervezés nem számolt a helyiek elképzeléseivel, ugyanis a városrészben élők közül sokan nem akarják ezt.

„Soha nem a konténerek és a projekt ellen voltam” – mondta lapunknak László Norbert, Szolnok e részének MSZP-s önkormányzati képviselője. „Inkább azt szeretném, ha a lakosok véleménye számítana, és az ő döntésük alapján alakítanánk ki az itt élők megsegítését.” Azt is mondta, már többször járt Szalay Ferenc fideszes polgármesternél az ügyben, hogy meggyőzze, a lakosoknak nem a programmal van gondja, hanem a konténeres megoldással. Ugyanis a projekt már fut.

A városrészben az egykori Tulipán presszóban közösségi helyet alakítottak ki. Van itt délutáni oktatás, csapatjáték, fürdési, mosási lehetőség. Kijárnak a szociális munkások, segítenek az írni alig tudóknak hivatali ügyek intézésében, valamint abban, hogy munkát találjanak. „Tökéletesen működik ez a projekt, elérte azokat, akiknek szüksége volt rá, nem került ki a konténer és megszűnt a felháborodás” – mondta a képviselő. Elmagyarázta, a méltatlankodást az okozza, hogy a konténerek jelenléte még inkább szegregál. Ám hiába javasolta a polgármesternek, hogy hagyják a konténert, Szalay Ferenc ragaszkodott ehhez a megoldáshoz. Tavaly ezért a városvezető és az önkormányzat humán igazgatóságának munkatársai lakossági fórumot tartottak. Mint mondták, azzal a céllal, hogy érzékenyítsék a lakosokat.

A konténerprogram itt is ellenállásba ütközött.

„Javasoltuk az érintetteknek az aláírásgyűjtést is” – folytatta László Norbert. „De volt egy félreértés. Ugyanis az ott lakók azt hitték, ezeket a konténereket már a tiltakozásuk ellenére is le fogják tenni ,ezért azt gondolták, nekik már csak abba lehet beleszólásuk, hogy hova kerüljenek.” Az idén ez alapján meg is kezdődtek a munkálatok, kitisztították a területet. Akkor megint keresték a lakosok a képviselőt, hogy tegyen valamit. László újra a polgármesterhez fordult, és nem könnyen ugyan, de Szalay Ferenc beleegyezett abba, hogy kérdőíveket osszanak ki a tényleges igények felmérésére.

„Viszont a válaszok beküldésére nagyon rövid határidőt adtak, mindössze 2-3 napot, ráadásul kétszer szórták ki a lapokat úgy, hogy akik második körben kaptak egyáltalán nem maradt idejük válaszolni” – magyarázta László Norbert. Nem is az egész városrész kapott, hanem csak egyes utcák. Ennek az lett az eredménye, hogy 210 kérdőívből 64 érkezett be, amelyből mintegy 50-en jelezték, hogy szükség van a konténerprojektre. „Véleményem szerint legalább két hetet kellett volna hagyni a válaszadásra” – mondta a képviselő.

 
Fotó: A szerző felvétele

Szétnéztünk a helyszínen. Egy ottlakó férfi, Mozsár Zsolt a Narancs.hu kérdésére csak annyit mond: „Gettósítás.” Van olyan is, aki szerint a döntéshozók úgy is csak lopnának ebből a beruházásból, inkább adják az ukrán menekülteknek. A 30 év körüli Marika szerint jó, hogy segítenek, neki közvetlen szomszédságában lenne a konténer. De annak ő sem örülne, ha 300 méterre kellene elsétálni fürdeni a gyerekkel, vagy elvinni a mosott ruhát télvíz idején. Merthogy lesznek olyanok, akiktől ilyen távolságban lesz ez a lehetőség.

Sziráki Pál, aki az ellenzéki összefogás jelöltjeként indult a választáson a Szolnokot is magába foglaló Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es számú választókörzetben, vizsgálódik a konténerprojekt ügyében. Lapunknak kifejtette: „Megnéztem, Szolok egy másik, hasonló problémákkal küzdő részén, a Motor utcában már vannak ilyen telepített konténerek. Végigkérdeztem az embereket, és kiderült, hogy az egész nem működik.” Arról is beszélt, hogy az Üteg utcában, ahová jelenleg szeretnék a konténereket telepíteni, van 4-5 olyan ház, ami még nem dőlt össze. De ha ez megtörténik, akkor ott lesz egy konténercsoport, amiről nem lehet tudni, kit fog kiszolgálni. Sziráki véleménye szerint

ez a megoldás a szegregátum létét fogja meghosszabbítani, tartósan fenntartani.

„Megkerestek azok az ottani cigányok, akiket érintene a projekt, hogy ez még jobban gerjeszti a magyarok és a köztük lévő távolságot” – mondta az ellenzéki politikus. Azt is hangoztatta, hogy valós problémára látszatmegoldásokat keresnek. Itt többek között az emberhez méltó lakhatás és az iskolába járás kérdésére kellene választ találni, nem értelmetlen dolgokra herdálni a pénzt. Sziráki Pál szerint a kérdőívezést valamilyen trükkel végezhették. Nehezen érthető ugyanis, hogyan lehet érvényes egy olyan szavazás, amelyen 210 kérdőívből mintegy 30 százalékni jön csak vissza, és abból 50-en foglaltak állást a konténerek telepítése mellett.

Megkerestük a szolnoki önkormányzatot. Szerettük volna megtudni, miért csak rövid határidőt hagytak a kérdőív visszaküldésére, hiszen így sokak nem tudták ezt megtenni. Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz ha az Üteg útcában lakhatatlanná váló házakban élők elköltöznek a környékről, ki fogja használni akkor a konténereket. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.  

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk