Szinte kizárt, hogy a gyulai pedofilbotrány a Szathmáry Niki-ügy megoldása lehet

Kis-Magyarország

Eddig semmi nem utal arra, hogy a most kirobbant gyulai pedofilügynek köze lenne a 7 éves Szathmáry Niki 1998-as meggyilkolásához, de a borzalmas bűntényben nem is volt hátrahagyott DNS. 

Míg a kormánypropagandához tartozó médiumok a kedden nyilvánosságra került gyulai pedofil-ügyben a politikai szálat erőltetik – vagyis azt hangsúlyozzák, hogy a letartóztatásba helyezett 68 éves H. L. 2019 őszén a békési fürdővárosban a Jobbik egyik képviselőjelöltje volt –, addig a bulvársajtó is élénken foglalkozik az üggyel, és azt is sugalmazták, hogy iszonyú részletek derülhetnek ki az 1998 januárjában 7 évesen, Gyulán eltűnt és 2001-ben holtan megtalált Szathmáry Niki ügyéről. 

Ezt abból szűrték le, hogy a most előzetes letartóztatásba helyezett H. L.-től DNS-mintát vettek, a gyulai közvélemény pedig azt szeretné, ha a pedofil-üggyel egyszerre a Niki-gyilkosság is megoldódna.

„A közvélemény várakozását és reményeit megértem, de a nyomozás szakmai és technikai részét tekintve ez egy sokkal bonyolultabb ügy, pillanatnyilag pedig nincs olyan információ, amely a két ügyet összekötné azon kívül, hogy Gyulán történt” – mondta a Narancs.hu-nak egy, a rendőrséghez közeli forrás.

„Ha jellemezni akarnám a helyzetet, akkor a bizonyos lapok és portálok hozzáértésének hiányát az fejezi ki a legjobban, hogy a mostani DNS-mintavétel és a Niki-ügy között egyenes összefüggést találtak. Egyrészt, ilyenkor a nyomozási protokoll része, hogy a DNS-mintát vesznek a gyanúsítottaktól, másrészt nincsenek tisztában azzal, hogy

Niki ügyében nem volt tettesi DNS. Sőt, 2001-ben, amikor megtaláltuk a kislány maradványait, akkor DNS-vizsgálat sem volt még Magyarországon, így DNS-nyilvántartás sem. Egy szó mint száz: itt és most nincs mit összevetni egymással.

Ahogy arról sincs semmilyen információ, hogy a gyanúsított számítógépén Nikolettel összefüggő fotók lettek volna”

– tette hozzá forrásunk. 

Mint arról beszámoltunk, három évvel a 7 éves kislány eltűnése után, a forgalmas 44-es főút gyulai bevezető szakasza melletti nádasban közmunkások a víz alatt találtak egy összekötözött zsákot, amelyben – mint később kiderült – Szathmáry Niki földi maradványai és néhány ruhadarabja volt. Forrásunk szerint olyan helyszínt kell elképzelni, amelyet előtte 25 közmunkás összejárt, a holttest pedig három évet volt a zsákban a víz alatt, így csak a csontváz és néhány ruhadarab került elő. Akkor a csontvázak egy részének Olaszországba küldése után, hónapokig tartó vizsgálatok voltak szükségesek ahhoz, hogy kétséget kizáróan megállapítsák, az eltűnt kislányt találták meg.

 
Szathmáry Niki
Fotó: A szerző felvétele/Bod Tamás

A tettestől származó DNS-t nem találták, de ilyen körülmények között nem is találhattak, mert gyakorlatilag régészeti körülmények között kellett a maradványokat kiemelni a megtalálási helyről, hogy azt biztonságos körülmények között meg tudják vizsgálni.

„Nem csak tettestől származó DNS nincs, de azt sem lehet tudni, hol, milyen körülmények között és hogyan gyilkolták meg a kislányt. Nagyon mértéktartóan csak azt akarom mondani, nehezen feltételezhető, hogy a gyilkost tárgyi bizonyítékok, főként DNS alapján találjuk majd meg egyszer”

– mondta a Narancs informátora. Hozzátette, neki mindebből úgy tűnik, nem hozható összefüggésbe a mostani gyulai pedofilbotrány és a Niki-gyilkosság megoldása.

Azt viszont megjegyezte, hogy a kislány gyilkosának keresését és az ügy megoldását nem szabad feladni. (A gyilkosság nem évül el, aktáit bármikor előveheti a rendőrség.) Ám a rendőrséghez közeli forrásunk úgy gondolja, hogy vagy a lelkiismereti válság miatti beismerés, vagy a tettes közvetlen környezetében bekövetkező súlyos vita után a rendőrség előtt tett vallomás nyomán derülhet ki, valójában mi és hogyan történt 1998 januárjában.

Ám ekkor is mindennek utána kell járnia a rendőrségnek. Fel kell térképezi a tettes/gyanúsított egész életét, töviről hegyire végigvenni az az eltűnést követő mozzanatokat, a gyilkosság pontos helyét, idejét, módját, az elrejtés tűpontos helyszínét, körülményeit, és például azt, hova tűnt Niki kabátja, iskolatáskája és alsóruházata. Ha lehet, ezeket elő kellene keríteni.

Ahogy keddi cikkünkben írtuk, a rendőrség egy bejelentés alapján jutott el a 68 éves H. L.-hez, aki különben köztiszteletben álló gyulai polgár volt, karate- és vívóedzéseket tartott, de rendszeresen járt a teniszezni is, 2019-ben pedig a Jobbik jelöltjeként indult az önkormányzati képviselőválasztáson, ugyanakkor már nem tagja a pártnak. 

A bejelentés azt a gyanút erősíti, hogy a férfi nem csupán felhasználója, hanem esetlegesen készítője is lehetett a pedofil képeknek, ezt a Békés Megyei Főügyészség a Telexnek meg is erősítette. 

„Nagyon sokan hívnak fel, vagy keresnek meg azután érdeklődve, hogy nekem a most felbukkant gyulai pedofilügyről mit mondott a rendőrség. Elmondom mindenkinek, hogy semmit, és ez jól is van így. Én azt szeretném, ha a valódi tettest megtalálnák, és majd azt közölnék velem” – mondta a Narancs.hu-nak Szathmáry Niki édesanyja, Iszály-Szilágyi Edit. Hozzátette, az elmúlt két napban lelkileg és fizikailag teljesen kimerült, remeg, és néha úgy érzi, azt sem tudja, mi zajlik körülötte. Megjegyezte, Niki volt az első magyar áldozat, akinek csontjait DNS-vizsgálatra annak idején külföldre vitték.

A rendőröknek volt egy tippje

A Szathmáry Niki-gyilkosság nyomozásában résztvevő rendőrök korábban azt mondták lapunknak, hogy ők tudni vélik, ki lehet az elkövető, de ezt nem tudják bizonyítani. Ahogy egy korábbi cikkünkben megírtuk, „a nyomozóknak volt és van gyanúja a lehetséges elkövetőre vonatkozóan, de nem volt olyan bizonyíték, amely egy büntetőügyben a gyanúsítást megalapozta volna”.

Akkor egy olyan férfi került képbe, aki bizonyítottan összesen három ember megölésért felelős – a kislányon kívül. Az első gyilkosságot Sarkadon követte el: egy kocsmai nézeteltérés után szúrta le az áldozatát, akit utóbb a nádasba húzott, és ott rejtett el. (Ez hasonlóságot mutat Szathmáry Nikolett ügyével.) A másik esetben egy brutális kettős gyilkosságról van szó, amely Gyula egy kültelki városrészén, Sándorhegyen történt. Az áldozat egy idős házaspár volt.

A sarkadi gyilkosság után a férfi szabadlábon volt, Gyulán élt; akkor is, amikor Szathmáry Niki eltűnt. A második gyilkosság után életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték. 1998 elején, a kislány eltűnésekor alig 2 kilométerre lakott attól a helytől, ahol a kislány földi maradványai előkerültek. A nyomozók a börtönben ülő elítéltet többször megpróbálták „puhítani”, rendszeresen kihallgatták. Ilyen alkalmakkor azt mondta nekik: „Tudom, miért jönnek, tudom, mit szeretnének hallani, de azt soha nem fogom bevallani, mert akkor a rabtársaim szétszednek és kinyírnak. Még élni akarok.” Ez az elítélt férfi évekkel ezelőtt a börtönben meghalt.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.