Előválasztás: kik lehetnek Boldog és Pócs kihívói Jász-Nagykun Szolnok megyében?
Szavazók a 2014-es előválasztáson

Előválasztás: kik lehetnek Boldog és Pócs kihívói Jász-Nagykun Szolnok megyében?

Kis-Magyarország

Két körzetet is a Jobbik jelöltjei húzhatnak be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei előválasztáson, de Jászberényben és Szolnokon komolyabb csata várható. Megnéztük, kik az esélyesek a megyében! 

Van itt minden, mint a jó vegyesboltban – így jellemezhető a Jász-Nagykun-Szolnok megyei előválasztásban indulók párttámogatottsága. A kép vegyes, az biztos, hogy a négy megyei választókerületből legalább kettőben a jelöltek már most hátradőlhetnek. Egyedül a Jászságban lehet szoros eredmény, Szolnokon pedig egymás helyzetét nehezítik a jelöltek.

Lefutott meccsek

A karcagi központú, Jász-Nagykun-Szolnok megyei 3-as országos egyéni választókerületben (OEVK) –amelynek jelenlegi fideszes képviselője az országosan nem különösebben ismert F. Kovács Sándor – lényegében lefutottnak tűnik az előválasztás, ott ugyanis olyan erős politikus indul, mint a jobbikos Lukács László György. Lukács 2010 óta politizál, ekkor lett önkormányzati képviselő, 2014 óta pedig a parlamentben ül. Neve akkor vált országosan ismertté, amikor elsőként lépett a nyilvánosság elé a 2015 áprilisában kirobbant Kun-Mediátor ügyben. Volt a Jobbik parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese is, most a párt országos alelnöki tisztét is betölti.

 
Lukács László György mutatja, hol indul
Forrás: Facebook/Dr. Lukács László György 

Támogatása rendkívül sokszínű, ugyanis maga mögött tudhatja a Párbeszéd, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), tovább az MSZP támogatását is. Utóbbival kapcsolatban érdeklődésünkre azt mondta, hogy bár az MSZP lényegében alig létezik a térségben, de fontosnak tart minden együttműködést, mert csak együtt lehet kormányt váltani. 

Információink szerint ebben a körzetben elindul még Kozma Dániel önkormányzati képviselő a Momentum támogatásával és Turó Vilmos, a DK jelöltjeként. Utóbbit kerestük telefonon, de nem kívánt nyilatkozni.

Hasonlóan egyszerűnek tűnő helyzetben van a törökszentmiklósi központú 4-es számú választókerületben Csányi Tamás. Ő is jobbikos politikus, jelenleg a párt országgyűlési képviselője, rendkívül népszerű a körzetben, nincs is előválasztási ellenfele, és

abszolút erős esélyesnek tartják arra is, hogy legyőzze jövőre a vádlottak padjára került volt vasutast, Boldog Istvánt.

A tanár végzettségű politikus 2019. februárja óta ül a parlamentben a Jobbik képviselőjeként, miután Staudt Gábor visszaadta a mandátumát. Őt is rendkívül széleskörű összefogás segíti: mögötte áll a DK, az LMP, az MMM és természetesen a Jobbik. 

 
Csányi Tamás Jakab Péterrel kampányol
Forrás: Facebook/Csányi Tamás

Csányi lapunknak azt mondta, lehet, hogy bejön a képbe még egy civil jelölt, de hangsúlyozta, alapos munkára kell készülnie. A jelölteknek ugyanis nagyon komoly szűrőn kell átmenniük, elkerülendő az előválasztás széttrollkodását. Hozzátette, aki közvetlenül a jövő évi választás előtt lép majd be a küzdelmekbe, azokról tudni kell, ők mind a Fidesz szekerét fogják tolni. "Aki le akarja váltani a kormányzó pártot, most kell indulnia, az ellenzéki előválasztáson, utána már késő mondani, hogy célja a kormányváltás" – mondta Csányi az ex-jobbikosokra célozva, akik jelenleg is a Jobbik mandátumával dolgoznak például a Polgári Válaszban vagy a Mi Hazánk Mozgalomban, így azt szerinte vissza kellene adniuk.

MSZP vs. DK 

A Jászberény központú Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2-es OEVK-ban elméletileg nagy harc várható, itt ugyanis két tapasztalt és ismert, politikában jártas ember csap össze, a győztes feladata lenne a fideszes Pócs János jelenlegi képviselő leváltása. 

Az egyik fél Gedei József, akit a Demokratikus Koalíció (DK) kért fel, legyen a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Gedei régi motoros a politikában, 2002 óta politikus, az MSZP tagjaként 2006 és 2010 között Jászberény polgármestereként is szolgált. Ahogy magáról írta, "Európa-jogi szakjogászként, mesterfokozatú ügyvédként, országgyűlési képviselőként, az Európa Tanács főtagjaként, polgármesterként egy igazságosabb társadalomért küzdött" mindig is. Gedei alapító tagja volt a DK-nak, jelenleg pedig szintén a párt  színeiben alpolgármesterként dolgozik.

 
Gedei József (kék ingben) Dobrev Klárával
Forrás: Facebook/Dr. Gedei József

Bár sokáig volt egy momentumos jelölt is a körzetben, információink szerint immár a Momentum is Gedei mögé állt be, aki a Liberális Párt támogatását is élvezi. 

Előválasztási ellenfelét kiváló embernek tartja, ami nem lehet véletlen, hiszen Kertész Ottóról, a népszerű állatorvosról van szó. Kertészt Gedei korábbi pártja, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért kérte fel  országgyűlési képviselőjelöltnek, de őt támogatja az LMP és a Jobbik is.

A közismert állatorvos kipróbált közéleti ember: volt önkormányzati képviselő Jászkiséren, majd alpolgármester Jászberényben. A Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke, ahogy a nagy múltú Jászság Népi Együttest fenntartó Folklór Kulturális Közalapítványnak, és a Jászsági Évkönyv Alapítványnak is. Kertész a Hírklikkknek korábban azt mondta, számára bicskanyitogató volt az elmúlt 11 év, és megválasztása esetén "nem is politizálni, sokkal inkább normalizálni szeretne". Lapunknak azt mondta, nem az az érdekes, ki kit támogat, hanem az, hogy ki hova ikszel.

 
Kertész Ottó paprikát választ
Facebook/Dr. Kertész Ottó

Az előválasztás győztesének később ráadásul minden támogatásra szüksége lesz, hiszen a térségben jelen van a kormányzat által kikímélt Mi Hazánk Mozgalom szélsőjobboldali szervezet. A kis párt még alaposan bekavarhat jövőre a választásba, ugyanis egyik tagja, Dobrán Gyula jászberényi közgyűlésben rendre a kormánypártiakkal szavaz, a mozgalom pedig nem bízott semmit sem a véletlenre, hiszen már márciusban bejelentették, hogy Dobrán indul a választáson jövőre.

Szolnoki kavarás

A végére hagytuk a szolnoki központú 1-es választókerületet (jelenlegi képviselője a fideszes Kállai Mária), és nem véletlenül, itt ugyanis már bonyolultabb a helyzet. Előzetesen három jelölt jelezte indulását:

  • Függetlenként indul Sziráki Pál, akit széleskörű pártösszefogás támogat. Sziráki a Belorusz Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett, ezt megfejelte a Budapesti Műszaki Egyetemen gazdaságmérnöki képesítéssel. Több évig vezette vezérigazgatóként a Jászkun Volán Rt.-t, volt az Év Vállalkozója és Magyar Gazdáságért díjat is kapott, a Volán után 2013-tól egy nemzetközi léptékű magyar mérnökcég stratégiai tanácsadója lett. Jelenleg a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.
  • A körzetben indul Kármán Irén, az olajügyek feltárásáról ismert oknyomozó újságíró, akit 2007-ben ismeretlenek megvertek – igaz, ezt a jobboldali sajtó ma már vitatja. Kármán a Momentum jelöltje, amely az LMP-hez hasonlóan viszont szintén rétegpárt Szolnokon, de különös módon a párt nem is önkormányzati képviselőjüket, Szekeres Évát indítotja az előválasztáson – aki 2018-ban a párt országgyűlési képviselőjelöltje volt –, hanem a nem is a körzetben élő Kármánt. Kármánt az MSZP-Párbeszéd is támogatja, ám (Salgótarjánhoz hasonlóan) a helyi szocialisták ezt nem voltak hajlandók elfogadni.
  • A helyi MSZP-sek ugyanis a központi utasítástól eltérve beálltak Tóth Áron mögé, mert szerintük a Momentum jelöltje megosztó személyiség: nem beágyazott, nem helyi jelölt, a szolnoki emberek nem támogatják. Tóthot alapvetően az LMP indítja, de csak elvben, a pártnak Szolnokon ugyanis lényegében nincs beágyazottsága és akkor még finoman fogalmaztunk.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a helyi MSZP is megosztott, ugyanis közülük sem mindenki támogatja Tóthot – a párt megyei vezetője, Radócz Zoltán információink szerint Sziráki Pál csapatát erősíti, és további csavar a történetben, hogy mind Kármán, mind Tóth Karácsony Gergely fotójával is kampányol.

Legfrissebb értesüléseink szerint

ráadásul az LMP visszaléptette Tóth Áront, és immár ők is beálltak Kármán mögé.

Próbáltuk elérni Tóth Áront, nem sikerült, Kármán pedig nem cáfolta értesülésünket. Szerinte ez a lépés az ő eddig is erős támogatottságát bizonyítja. Érdeklődésünkre azt is mondta, nem érdekli a nagypolitika, ezen belül az MSZP. Azt látja, hogy ez a párt súlyos emberhiányban szenved, csekély erő ma már, mindegy, hogy helyi szinten ennek ellenkezőjét mondják a vezetői. Ő arra koncentrál kiemelt jelöltként, hogy a Momentum erősödjön. 

Az előválasztás fő esélyesének Szolnokon ugyanakkor egyelőre mégis Sziráki Pál tűnik,

akit a DK, a Jobbik, az MMM, a Liberálisok és a Civil Bázis is egységesen támogat, valamint az MSZP megyei vezetője is. 

 
Sziráki Pál az MMM rendezvényén 
Forrás: Facebook/Sziráki Pál

Az a hír járja, hogy a kisebb pártok azért ugrottak rá Szolnokra, mert úgy gondolják, a körzetben simán verhető a Fidesz. Ezt erősítik a számok is: már 2014-ben, és aztán 2018-ban is többen szavaztak az ellenzéki jelöltekre összesen, mint a Fidesz aspiránsára. 

Ugyanakkor a háttérben Szolnokon is bontogatja szárnyait a Polgári Válasz, mégpedig nem mással, mint a volt jobbikos Csikós Attilával, és a Mi Hazánk itt is bejelentette, hogy állít jelöltet, mégpedig Vincze Bélát. Ők nyilván nem vesznek részt az előválasztáson, de tovább bonyolíthatják a jelöltek helyzetét. 

Az előválasztás budapesti esélyeseivel korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk: 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.