Megtalálták a három éve eltűnt gyulai kislány holttestét: A város keres egy gyilkost

Belpol

az előkerült pulóvert, pólót, zoknit viselte 1998. január 14-én. A lezárt műanyag zsákban - amely a teljesen ép csontvázat rejtette - ugyanakkor nem volt benne Niki lila kabátja, nadrágja, bugyija, cipője és iskolatáskája.
az előkerült pulóvert, pólót, zoknit viselte 1998. január 14-én. A lezárt műanyag zsákban - amely a teljesen ép csontvázat rejtette - ugyanakkor nem volt benne Niki lila kabátja, nadrágja, bugyija, cipője és iskolatáskája.Aholttest megtalálása utáni napon tartott sajtótájékoztatón Hajdú Antal, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója azt mondta: egy az egymillióhoz az esélye, hogy nem Nikolettet találták meg. Az orvosszakértői vizsgálatokat követően e kijelentés úgy módosult: a tévedés lehetősége kizárva. Niki édesanyja mégis reménykedik. Teljes bizonyosságot akar, ezért az antropológiai vizsgálat és a DNS-teszt eredményére vár.

Az eltűnés után - bűncselekmény gyanúja hiányában - államigazgatási eljárás keretében kereste a rendőrség a kislányt. A múlt héten fordult a kocka: emberölés alapos gyanúja miatt a nyomozók már a gyilkost akarják megtalálni; aki minden jel szerint helybéli vagy gyulai kapcsolatokkal rendelkező férfi lehet.

Tíz perc

Nikolett 1998. január 14-én délután a városközpontban lévő művelődési házban néptáncórán volt. A foglalkozás a szokásosnál tíz perccel hamarabb véget ért, így a bevett gyakorlattól eltérően a hétéves kislány egyedül indult haza. A gyulai Erkel Múzeumban takarítónőként dolgozó anyjával ilyen esetekben mindig pontosan előre megbeszélte, melyik útvonalon menjen a törökzugi lakótelepi otthonukba, keresztülhaladva a harmincnégyezres település belvárosán. Délután fél négy és négy óra között járt az idő.

Annyit tudni, hogy útközben egy darabig a kislány együtt jött a gyermekorvosával, akitől a lakótelepi ABC-nél elvált; innen egyedül haladt tovább. Édesanyja néhány perccel négy óra után ért haza; bár Nikolettnek már otthon kellett volna lennie, nem gondolt semmi rosszra. Korábban is előfordult, hogy iskola után a könnyen barátkozó kislány felment játszani valamelyik osztálytársához. Idővel azonban egyre idegesebb lett: telefonálni kezdett, majd a családtagokkal együtt este kilenc óráig a lakótelepen kereste lányát. A hiábavaló kutatás után jelentették a történteket a rendőrségen.

"riási erővel fogtak a kereséshez: összevonták a megye rendőri erőit, Budapestről is egységeket irányítottak Gyulára, amelyek több ezer lakásba és házba csöngettek be a kislány után érdeklődve. Helikopterrel átfésülték a város külső részeit, speciálisan kiképzett mentőkutyás csapatok is többször megfordultak a városban. A térségi vízügyi igazgatóság segítségképpen leeresztette a Gyulán átfolyó Élővíz-csatornát. (A múlt héten nem itt, hanem egy belvízelvezető csatorna partján találták meg a holttestet.) Néhány nappal később kiadták a nemzetközi körözést, majd Nikolett felkerült arra a listára, amelyen az Interpol a világ tizenkét legkeresettebb gyermekét tartja nyilván. A kislány eltűnésének híre eljutott Genfbe, az Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyermekek Nemzetközi Központjába is; kamionok százaira és üdítőitalok flakonjainak százezreire került fel Niki fényképe a felhívással: "Várunk haza!" Ám a kutatás eredménytelen volt. A rendőrségnek végig az jelentette a legnagyobb gondot, hogy nem volt egyetlen szemtanú sem, és nem került elő olyan tárgyi bizonyíték, ami előrébb vitte volna a nyomozást.

Az elmúlt három évben több mint száz látnok, kártyavető és ingás kereste meg Szathmáry Sándornét. Közülük csupán ketten mondták azt, hogy Nikolett már nem él.

Álláspontok

Nagy a valószínűsége annak, hogy hazafelé menet valaki a gépkocsijába csalta Nikit: nyomtalan eltűnésére, a szemtanúk hiányára ez a legkézenfekvőbb magyarázat. Ha valaki kézen fogja a kislányt és hosszan elvezeti valahova, arra többen emlékeznének.

A kutyás csapatok nem értenek egyet abban, hogy jártak-e azon a területen, ahol a múlt héten megtalálták a kislány tetemét (Gyula bel- és külterületén rengeteg tó, csatorna, láp és nádas van). Alt Sándor, a helyi kutyakiképző iskola vezetője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a holttestet később tehették oda. A rendőrség arról számolt be, hogy a gyilkosság és a feltalálás helyszíne más.

A belvízelvezető árkot nemrégiben kotorták, így a víz visszavonult a kimélyített mederbe. Niki eltűnése óta háromszor vágták itt le a nádat; a múlt kedden szemétgyűjtéssel megbízott közmunkások fedezték fel a zsákot.

A holttest hosszabb ideig víz alatt lehetett - állapították meg igazságügyi orvos szakértők. A rendőrség szerint a hullakeresésre is kiképzett kutyák ezért "nem jeleztek be", amikor a területet átfésülték. Ehhez Hajdú Antal rendőr ezredes kérdésünkre hozzáfűzte: "az sem elképzelhetetlen, hogy a holttest csak az intenzív kutyás keresés után került ide." Lágy rész nem maradt a holttesten, így csak akkor lehet megállapítani a gyilkosság elkövetésének módját, ha az ütés- vagy a szúrásnyomok elérték a csontokat (a koponya- és arccsont épen került elő).

Hangulat

A rendőrség nem cáfolja: a holttest megtalálásával megdőlt az a teória, hogy Niki eltűnése a nemzetközi ember- vagy szervkereskedelemmel lehet összefüggésben. Hangsúlyozzák: gyanúsított egyelőre nincs, de látókörükbe került több lehetséges helybeli elkövető. Ez legalább két dolgot jelent: a rendőrség tud valamit, vagy a nyomozási stratégia részeként blöffölnek, hibázásra késztetve - az utóbbi napok történései miatt - feltehetően egyre feszültebb idegállapotú gyilkost.

Szathmáry Sándorné érdeklődésünkre elmondta: nem gyanúsít senkit, de azt kívánja, ne legyen egyetlen nyugodt perce a tettesnek, aki ha jót akar, reménykedjen, hogy a rendőrség fogja el. Ez is jelzi azt, aminek a megállapításához nem kell jóstehetség: ha tényleg helybéli a gyilkos, és el is fogják, akkor aligha képzelhető el egy normális mederben zajló büntetőper.

Bod Tamás

Figyelmébe ajánljuk