Heves megyei polgármestereket gyanúsítanak, mert Boldog István módszerét másolhatták

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 6.

Kis-Magyarország

Nyomoz az ügyészség, több százmillió forint uniós pénz eltüntetéséről van szó.  

Három polgármestert gyanúsítottként, hatot pedig tanúként hallgattak ki Heves megye 3. számú választókerületében – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független képviselő kérdésére adott válaszából.

Hadházy – aki annak idején a feljelentést tette – a Blikknek azt mondta, ebben a választókerületben szinte egy az egyben a most már vesztegetéssel vádolt fideszes képviselő, Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületében tapasztalt módszereket alkalmazhatták a szereplők.

Elmondása szerint itt is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokkal (TOP) kapcsolatos pályázatokkal éltek vissza, mégpedig oly módon, hogy valamennyi településnél ugyanaz az egy-két cég csinálhatta a beruházásokat, jelentősen felülárazva, és Boldog választókerületéhez hasonlóan itt is megmondhatták a településvezetőknek, hogy melyik céggel kell szerződni, ha nyerni akarnak a pályázaton.

A módszer terjedéséről, részben a Heves megyei ügyekről itt írtunk korábban: 

A Blikk hozzáteszi, a most érintett választókerületben a helyi piacok kialakítására mentek rá, amelyek gombamódon szaporodtak is a kistelepüléseken, de ez a legjobb esetben is azt jelentette, hogy lebetonoztak egy placcot, odatettek pár asztalt, majd körbekerítették több tízmillió forintért, függetlenül attól, volt-e rá valós igény. Több mint 300 millió forint ment el a piacterek létrehozására kilenc településen.

Az ügyészség a lapnak a nyomozás érdekeire való tekintettel nem árulta el, hogy kiket gyanúsítottak meg, csak annyit mondtak, hogy több ügyben is zajlik eljárás.

A a lap hozzáteszi, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF júliusban hat Heves megyei település TOP-os pályázataival kapcsolatosan vizsgálatot indítottak, így Kiskörén, Boldogon, Ludason, Tarnamérán, Tarnaörsön és Boconádon megvalósult projekteket világítják át.

Hadházy szerint a visszaélések mögött a térség parlamenti képviselője, Szabó Zsolt állhat, aki Boldog Istvánnál is több településen és még kevésbé leplezetten működtette a pályázati pénzek lenyúlására kitalált módszerét. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk