A KDNP a Néppárt nélkül képviseli a kereszténydemokráciát a továbbiakban

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Külpol

Hölvényi Györgynek Magyar Péter pártjának csatlakozása volt az utolsó csepp a pohárban.

„A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette. A Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette: egyfelől sem az EPP háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be” - áll a száraz közlemény Hölvényi György oldalán Facebookon.

Hölvényi természetesen identitásvesztést és balratolódást emlegetett, aminek következtében „már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották”. Hozzátette, ezek a hangok már amúgy is egyre elhalkultak az EPP-n belül, a pártcsalád “háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták.”

Hozzátette, „az EPP - ahova mostanra jutott - és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.”

A kereszténydemokrata szavazók megnyugodhatnak, ugyanis a pártelnök Semjén Zsolt és Hölvényi által jegyzett posztban megígérték, hogy „Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit.”

A KDNP a Fidesz 2021-es kilépése óta is tag maradt, mivel hivatalosan ugyebár önálló pártnak számítanak. Ez egyetlen képviselőt jelentett akkor és most is. Izgalmas kérdés, Hölvényi hol folytatja pontosan a munkát, ugyanis a Fideszt olasz sajtóértesülések szerint épp most utasította el az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) pártcsalád is.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A magyar kenyér

Az Agrárminisztérium közleménye és Nagy István miniszter Facebook-oldala szerint Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny zajlott a napokban Magyarországon – vette észre a Telex.

Színessel

Ez a cikk nem a labdarúgásról szól. Ez a cikk, és úgy nagy általánosságban az efféle cikkek nem is értik a labdarúgást. Ez a cikk a propagandáról, a propaganda mögül vigyorgó gonoszról, s mintegy mellesleg egy Orbán-idézetről szól.

Máma itt, holnap ott

Pár évvel ezelőtt még a Visegrádi 4-ek volt a szilárd pont az univerzumban, ahonnan ki akarta billenteni a helyéből a világ-, vagy legalábbis az európai politika univerzumát. Ám ez még a V4-ek fénykorában sem jött össze, egyrészt mert a V4-eknek sosem volt fénykoruk, másrészt már a tervet sem értette senki, harmadrészt meg a legutolsó verziójából Szlovákia és Csehország idejekorán kicsekkolt.

„Most sem vagyok egyedül”

Szereti, ha a színpadon valami őszinte és igaz, de a színházon kívül már nem szeret konfrontálódni. Alföldi Róberttel való szakmai kapcsolatáról, az Egy tökéletes napról és a nyitott és empatikus viselkedés fontosságáról is beszélgettünk vele.

Jupiter lesújt

  • Vásárhelyi Júlia

Megszégyenítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson Emmanuel Macron centrista szövetsége. A köztársasági elnök már közvetlenül az urnazárás után bejelentette a Nemzetgyűlés azonnali feloszlatását, és új választást írt ki. A végeredmény akár társbérlet is lehet a pillanatnyilag nyerésre álló szélsőjobbal.

A nemzet vagy a kormány szolgálatában?

Matolcsy György, az MNB elnöke az év elején szép szavakkal köszöntötte az általa vezetett intézmény centenáriumát: „A Magyar Nemzeti Bank száz esztendeje a helytállás évszázada, a nemzet szolgálata és a töretlen munka Magyarország gyarapodásáért. (…) Az 1924-ben életre hívott, a pénzügyeket szabályozó és felügyelő önálló MNB hazánk egyik legstabilabb és legnagyobb tekintéllyel bíró nemzeti intézményévé vált.”

Előbb lövünk

Az Orbán-rendszer módszeres környezetrombolása és természetpusztítása erős kontrasztot mutat a rezsim némely képviselőinek „zöld” megnyilatkozásaival. E disszonancia áthidalására lassan új értelmezési keret is születik.

Szocialista hungarikum

Színes, magyar kocka, de semmi köze Rubik Ernőhöz. A vidék vizuális jelképe, a háború utáni modern építészet legkommerszebb terméke. A szépnek jóindulattal sem nevezhető kockaház azonban művészek sokaságát ihlette meg, amiben egyformán van szerepe a bugyuta egyszerűségnek és a gazdag asszociációs lehetőségeknek.

A gyengék Atlasza

  • - ts -

Velünk volt. Velünk volt ötven évig. Másokkal volt az hatvan is, mindenesetre Donald Sutherland magyarországi belépője, bár meglehetősen furcsára sikeredett, emlékezetesre aligha.