Olasz lapértesülés: Meloni kikosarazta Orbánt

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Külpol

Minden jel szerint továbbra is pártcsalád nélkül marad Európában a Fidesz.

A Corriere della Sera értesülései szerint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista jobboldali frakció vezetője nemet mondott Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz csatlakozási kérelmére. Ha stimmel az értesülés, amit a Népszava szúrt ki, akkor továbbra is pártcsalád, tehát tulajdonképpen súly nélkül marad a Fidesz az Európai Parlamentben. A lap szerint Meloni álláspontja szerint a csatlakozásból több baja lenne az ECR-nek, mint előnye.

Orbán nemrég jelentette be hivatalosan is, hogy szeretné a felvételét a pártcsaládba, de már akkor több ECR-tag jelezte, hogy főleg az oroszpárti politikája miatt elfogadhatatlan számukra a Fidesz.

Orbán Viktor ma épp azzal vádolta meg úgy általában véve Brüsszelt, hogy nem veszik figyelembe a választók akaratát, ugyanis szerint ilyen jobboldali áttörés mellett nem szép dolot az Európai Néppárttól, hogy továbbra is a hagyományos szövetségeseivel dolgozna inkább együtt a jobbszél helyett. Ez a kijelentés egészen pikáns annak fényében, hogy az is lehet, Orbán Viktor ennek a jobboldalnak sem lesz a része.

 

 
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Egyelőre levegőben lóg egy nagyobb jobboldali koalíció is, ugyanis továbbra is a levegőben lóg az ECR összebútorozása a tőlük is jobbra lévő ID-vel (Identitás és Demokrácia), ahol a francia Marine Le Pen dirigál. Kérdés, hogy ebből mi lesz, viszont ha nem történik meg az összeállás, akkor ők már jó eséllyel szívesen látnák a Fideszt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.