Magyar Péter-ügy az EP-ben: nemmel szavazott az RMDSZ

  • narancs.hu
  • 2024. június 19.

Külpol

A néppárti frakció egy blokkban döntött tizennégy jelentkező, köztük a Tisza Párt tagjainak felvételéről. Winkler Gyula és Vincze Loránt így német, dán, holland és cseh képviselőkre is nemet mondott.

Az Európai Néppárt parlamenti frakciójának 97 százaléka támogatta, hogy a Tisza Párt EP-képviselői oda tartozhassanak.

A nemmel szavazók között voltak a magyarok: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két EP-képviselője, Winkler Gyula és Vincze Loránt – írja a Transtelex.

Ezt, hogy így döntöttek, a nemrég újraválasztott Winkler Gyula írta meg az erdélyi magyar hírportál kérdésére. 

„A szavazás nem pártokról, hanem egyéni képviselők csatlakozási kérelméről szólt” – írta, azt is, hogy „Magyar Péter felvételét az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták, erkölcsi és politikai okokból kifolyólag”.

Arról is beszámolt, hogy „egy blokk szavazás volt 14 felvételi kérelemről”.

Mivel a további kérdésekre válasz nem érkezett a képviselőtől, Vincze pedig eleve nem is reagált, a Transtelex azt a következtetést vonta le, hogy a Magyar Péterrel szembeni elvi kifogások miatt a többi 13 jelentkező képviselőre is nemmel szavaztak az RMDSZ-esek, hiszen ezek szerint nem lehetett külön dönteni az egyes személyekről. 

Egy menetben a Tisza Párthoz tartozó Magyar Péter, Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella, és Kollár Kinga mellett döntöttek a néppártiak három holland, két cseh, egy német és egy dán képviselő felvételéről is. 

Amikor kiderült, hogy a Tisza Párt belép az Európai Néppártba, a KDNP pedig emiatt ki fog lépni, a Transtelex megkérdezte az RMDSZ-től, mi a romániai magyar tömörülés hivatalos álláspontja, ám eddig ez ügyben nem tárgyalt az RMDSZ vezetése.

Kelemen Hunor elnök korábban azt mondta két interjúban is, hogy pártja az Európai Néppárt tagja szeretne maradni.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk