A tálibok azt ígérik, hogy a nők továbbra is tanulhatnak és dolgozhatnak

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Külpol

Közben Borrell mielőbb felvenné a kapcsolatot az új afgán vezetéssel.

Az Európai Uniónak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel, annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb migrációs és humanitárius válságot, és a nemzetközi terroristák visszatérését az országba - jelentette ki kedd este Josep Borrell kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, az EU-tagországok külügyminisztereivel az afganisztáni helyzetről folytatott rendkívüli tanácskozás utáni sajtótájékoztatón.

Párbeszédet kell folytatnunk az új vezetéssel, bárkik is alkotják azt, végül is megnyerték a háborút, mert a nyugati beavatkozás nem volt sikeres

- jelentette ki hozzáfűzve, hogy a kapcsolatfelvétel nem jelentené a tálib vezetés hivatalos elismerését.

Közben a tálibok megtartották a hatalomátvétel utáni első sajtótájékoztatójukat Kabulban, ahol a szervezet szóvivője közölte, hogy a tálibok békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében. "Nem akarunk sem belső, sem külső ellenségeket" - közölte Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő.

Mudzsáhid kijelentette továbbá, hogy a

nőknek lehetőségük lesz dolgozni és tanulni, és nagyon aktívan vehetnek részt a társadalomban, de csakis az iszlám törvények keretein belül.

Hozzátette: a nők dolgozhatnak egyebek mellett az egészségügy, az oktatás területén.

A szóvivő szerint a tálibok nem akarnak megtorlást alkalmazni korábbi katonákkal és a korábbi, nyugati támogatású kormány tagjaival szemben. Hangsúlyozta, hogy amnesztiát biztosítanak az afgán kormányerők tagjainak, valamint a nemzetközi erőkkel együttműködő vállalkozóknak és tolmácsoknak. "Senki sem fogja bántani őket, senki sem fog kopogtatni az ajtajukon" - mondta. A tálib harcosok nem léphetnek be senki házába engedély nélkül - tette hozzá. A szóvivő azt ígérte, hogy a kormányban minden fél képviseltetheti magát.

Mudzsáhid szerint a magántulajdonban lévő médiumok továbbra is szabadon és függetlenül működhetnek Afganisztánban, mindazonáltal - miként hangsúlyozta - az újságírók munkájuk során nem sérthetik meg a nemzeti vagy iszlám értékeket. A tálib szóvivő egyúttal megismételte a mozgalomnak azt az ígéretét, amely szerint a külföldi nagykövetségek biztonságban lesznek, és senkinek sem esik bántódása Afganisztánban.

Mudzsáhid az elmúlt napokban Kabulban kialakult káoszért az előző kormány alkalmatlanságát tette felelőssé.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk