A német hadsereg már 125 embert szállított el Kabulból

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Külpol

Angela Merkel nemzetközi együttműködésről egyeztetett.

Az első akcióval kimenekített hét ember után második próbálkozásra már 125 embert szállítottak el Kabulból kedden a német hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni mentési műveletében, amellyel kapcsolatban Angela Merkel kancellár szoros együttműködésről egyezett meg francia, brit és olasz partnerével.

A kancellár telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, Boris Johnson brit kormányfővel és Mario Draghi olasz miniszterelnökkel a műveletekről, és megállapodtak abban, hogy összehangolják saját állampolgáraik és az afgán segítők kimentését Kabulból, és kölcsönösen segítik egymást.

Angela Merkel tárgyalt az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) vezetőjével, Filippo Grandival is. Ezzel kapcsolatban egy keddi tájékoztatóján elmondta, hogy először az Afganisztánnal szomszédos országok támogatásáról kell tárgyalni, és

csak ezután lehet a második lépésen elgondolkodni, azon, hogy a legsúlyosabban érintett embereket esetleg Európába hozzák valamilyen ellenőrzött módon.

Merkel megjegyezte: ebben az ügyben nem olyan egyszerű közös európai álláspontot kialakítani. Bár sok ország fogadott be menekülteket, az Európai Uniónak ez egy gyenge pontja, hogy máig nem volt képes közös menekültpolitikát kialakítani. Ezen fokozott erővel kell tovább munkálkodni - mondta a német kancellár Kaja Kallas észt miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Angela Merkel arról is beszélt, hogy Nyugat-Afganisztánban nemcsak a terrorveszély ellen harcoltak, hanem arra is kísérletet tettek, hogy az országban olyan tartós politikai rendszer épüljön ki, amely több szabadsággal és fejlődési lehetőségekkel járt volna. "Ezen a ponton egyszerűen meg kell állapítanunk, hogy nem értük el a céljainkat, és a tálib hatalomátvétel után félő, hogy minden a visszájára fordulhat" - fogalmazott a kancellár, utalva arra, hogy arról is beszélni kell, a jövőre nézve milyen tanulságokat lehet levonni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk