Alsóházi győzelmet jelentettek be a republikánusok

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 9.

Külpol

A végeredmény szoros lesz az Egyesült Államokban zajló félidős választásokon.

A republikánusok választási győzelmét jelentette be az amerikai Kongresszus alsóházi republikánus kisebbség vezetője szerdán a támogatói előtt mondott beszédében – írja az MTI.

Kevin McCarthy, aki hivatalosan a Képviselőház kisebbségi csoportjának vezetője helyi idő szerint hajnali két órakor azt közölte, hogy elegendő mandátumot nyertek ahhoz, hogy ki lehessen mondani, a republikánusok többségbe kerültek az alsóházban. Ahogy fogalmazott, „világos, hogy vissza fogjuk venni a Házat”.

McCarthy a republikánusok washingtoni választási ünnepségén a győzelmet a republikánus képviselőjelöltek sokszínűségével indokolta. Azt mondta, hogy a párt szélesebbre tárja kapuit, mindenkinek helye van a Republikánus Pártban, aki hisz a szabadságban, a kemény munkában és az „amerikai álomban”. Beszédében az emberek mindennapos problémáinak kezelését, a rendőrség támogatását, a gyerekek védelmét és elszámoltatható kormányzatot ígért.

Megjegyezte, hogy reggelre Nancy Pelosi pártja kisebbségbe kerül. Ezzel a jelenlegi többséget adó demokrata házelnökre utalt.

Nancy Pelosi éjszaka tett nyilatkozatában visszautasította, hogy elismerje a vereséget, ahogy fogalmazott, jelöltjeik országszerte a vártnál jobban szerepelnek.

A FoxNews szakértői becslése szerint a verseny állása 172 demokrata és 200 republikánus biztos hely, a CNN szakértő előrejelzése a reggeli órákban 178 demokrata és 199 republikánus helyről szólt. A 435 tagú képviselőházban a biztos többséghez 218 képviselőre van szükség.

A magyarnarancs.hu elemzése szerint a biztos végeredményre még napokat, de akár több időt is várni kell:

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar szempontból már értékelte az amerikai választások eredményét:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk