Bizalmat szavaztak a parlamentben az új román kormánynak

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. december 23.

Külpol

Florin Citu a miniszterelnök, az RMDSZ is tagja a kormánykoalíciónak.

Bizalmat szavazott a  román parlament szerdán Florin Citu miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alakított a december 6-i parlamenti választások után.

A Citu-kormányt a koalíciós pártok és a kisebbségi frakció 260 törvényhozója szavazta meg. A kabinet beiktatásához legalább 228 szavazatra volt szükség, 186 képviselő és szenátor a kormány beiktatása ellen voksolt. 

Parlamenti beszédében Citu kormánya európai elkötelezettségét hangsúlyozta, és az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt "speciális" katonai és gazdasági kapcsolat továbbvitelét ígérte.

Legfontosabb célkitűzésének az egészségügyi válság lezárását, és a gazdaság talpra állítását nevezte. Beruházásokra alapozó, vállalkozóbarát gazdaságpolitikát ígért, amellyel a 2024-ig tartó kormányzati ciklusban ez Európai Unió legnagyobb gazdasági növekedését akarják elérni.

A PNL által jelölt Citu rámutatott: kormánya számára a magántulajdon "szent", a vállalkozó pedig "hős". A miniszterelnök a bürokrácia leépítését, a közterhek igazságosabb elosztását, valamint az állami intézményrendszer digitalizálását és a polgárok szolgálatába állítását ígérte. Hozzátette: a nyugdíjasokat és segítségre szorulókat sem hagyják magukra.

Marcel Ciolacu a legnagyobb frakcióval rendelkező, de ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a "nemzet szégyenének", "vesztes bandának" nevezte a szerinte "halva született", "rabolni érkező" jobbközép koalíciós kormányt. 

Az RMDSZ nevében felszólaló Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető a választásokon tapasztalt érdektelenségre utalva rámutatott: a jobbközép koalíciónak és az új kormánynak helyre kell állítania az államba vetett bizalmat, a stabilitás és építkezés időszakát kell elhoznia az utóbbi nyolc év politikai válságai, egymást váltó kormányai után. Leszögezte: a romániai magyarok nem jelentenek nemzetbiztonsági fenyegetést, nem ellenségei a románoknak, hozzá akarnak járulni szülőföldjük fejlődéséhez.

Az új román kormány szerda este lép hivatalba, miután a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

 

Figyelmébe ajánljuk