Börtönbüntetésre ítéltek Belaruszban egy újságírót: a vád szerint lejáratta az országot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 1.

Külpol

A bűne az volt a vád szerint, hogy információkat gyűjtütt, készített, dolgozott fel, tárolt és továbbított.

Egy fehéroroszországi bíróság 3 és fél év börtönbüntetésre ítélt egy neves újságírót „szélsőséges tevékenységek elősegítésének” és „Fehéroroszország lejáratásának” vádjával, miután adatokat szolgáltatott egy ismert emberi jogi csoportnak – közölte csütörtökön a Fehérorosz Újságírók Szövetsége.

Larisza Scsirakavának, akit zárt tárgyaláson ítéltek el Homel városában, egy szigorúan őrzött büntetőtelepen kell letöltenie büntetését, és 3500 fehérorosz rubel (mintegy 388 ezer forint) pénzbüntetést is kell fizetnie.

A fehérorosz hatóságok 2022 decemberében vették őrizetbe Scsirakavát. Fiát a hatóságok először állami árvaházban helyezték el, mielőtt a felügyeletet átadták volna a vádlott volt férjének.

Az 50 éves újságírót a hatóságok azzal vádolták, hogy „információkat gyűjtött, készített, dolgozott fel, tárolt és továbbított” Fehéroroszország vezető emberi jogi csoportja, a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civil szervezet, valamint a Belsat televíziós csatorna számára, amely Lengyelországból sugároz fehérorosz nyelven. A fehérorosz kormány mind a Vjasznát, mind a Belsatot „szélsőséges” szervezetnek tekinti.

„A Larisza Scsirakava elleni ítélet újabb megtorlás, az újságírók elleni bosszú”

– áll a Fehérorosz Újságírók Szövetségének közleményében. „Scsirakava többéves tapasztalattal rendelkező hivatásos riporter, emberi jogi aktivista és kulturális személyiség. Az ilyen embereket világszerte általában díjazni szokták. Fehéroroszországban üldözik őket – de az újságírás nem bűncselekmény” – hangsúlyozza a közlemény.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője szintén elítélte a bíróság döntését. „Ma gondolataim Larisza Scsirakavával, az újságíróval és édesanyával vannak” – mondta. „Három és fél évre ítélték őt pusztán azért, mert a munkáját végezte, elszakítva a fiától. Ezt a nagyszerű nőt 32 másik újságíróval együtt politikai fogolyként tartják fogva Fehéroroszországban. Ennek a szégyenletes igazságtalanságnak véget kell vetni” - jelentette ki.

A Vjaszna 1496 politikai foglyot tart nyilván Fehéroroszországban, köztük a Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk