Cihanouszkaja vissza akar térni Fehéroroszországba

  • MTI
  • 2021. január 19.

Külpol

Hasonló fogadtatásban lesz része, mint Navalnijnak Oroszországban?

Vissza akar térni Fehéroroszországba Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője, aki ezt kedden tudatta követőivel Telegram-csatornáján.

Cihanouszkaja szerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető - akit Oroszországba való visszatérését követően azonnal őrizetbe vettek - esete mutatja, hogy szükséges a nemzetközi közösség támogatása.

    Cihanouszkaja szólt arról is, hogy beszélt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tisztségviselőivel is.

    Az ellenzéki vezető - aki ellen az elnökválasztás óta két büntetőjogi eljárást is indítottak - közölte, hogy biztonságban akar hazatérni Fehéroroszországba.

    A Fehéroroszországban körözött Cihanouszkaja jelenleg Litvániában él, ahová a tavaly augusztusi, vitatott, tömegtüntetéseket kiváltó fehéroroszországi elnökválasztást követően menekült.

    Az ellenzéki vezető szintén indult az augusztus 9-i elnökválasztáson, amelyet az országot régóta Aljakszandr Lukasenka elnök nyert meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A Cihanouszkaját valódi győztesnek elismerő ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát egyebek között az EU sem ismeri el törvényes államfőnek.

    Cihanouszkaja helyett eredetileg férje, Szjarhej Cihanouszki akart indulni az elnökválasztáson, őt azonban bebörtönözték.

    Fehéroroszországban a választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntető tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.