Egy határátkelőt hagy csak meg Finnország az orosz határon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 23.

Külpol

Az Oroszország felől érkező illegális bevándorlók miatt, akiket a finnek szerint az oroszok terelnek arra. 

Finnország péntek éjféltől egy kivételével lezárja határátkelőit Oroszországgal közös határán az illegális bevándorlás feltartóztatása végett – jelentette be szerdán Petteri Orpo finn miniszterelnök.

A finn határőrség tájékoztatása szerint a lappföldi Raja-Jooseppi határátkelő marad nyitva, ahol a menedékkérelmi eljárásokat is fogják intézni. Hozzátette, hogy "a szervezett határsértések" folytatódnak az Oroszországgal közös határon, sőt, egyre több eset történik északon. 

Finnország emellett az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte az Oroszországgal közös határán felgyülemlett illegális bevándorlók nagy száma miatt – közölte a finn határőrség, amely szerint mindenekelőtt mentesítő személyzetre és műszaki felszerelésre van szükségük. A határőrség a hadsereg segítségét is kérte határőrállomások létesítése és szögesdrótakadályok kiépítése érdekében.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős tagja kedden este közölte az Európai Parlamentben, hogy folyamatosan kapcsolatban áll Finnországgal, és kész segíteni. Elmondása szerint Helsinki 60 Frontex-határőrt kért.

A finn kormány azzal vádolja Oroszországot, hogy főként a Közel-Keletről származó migránsokat enged a finn határra érvényes papírok nélkül, hogy átjutva ott nyújtsák be menedékkérelmüket. Moszkva tagadja ezt. Csak novemberben több mint 600 határsértőt tartóztatott fel a finn határőrség.

Finnország szombatra virradó éjjel a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, "harmadik országok állampolgárai" érkezése miatt. Ezt követően az északabbra található Vartius és Salla határátkelőknél is megnőtt a menedékkérők száma.

Lauri Laanemets észt belügyminiszter szerdán a balti ország biztonságát és köznyugalmát felbolygató "hibrid támadó művelet" végrehajtásával vádolta meg Oroszországot. Az ERR közszolgálati televízió szerint csütörtök óta 75 – többnyire szíriai és szomáliai – migráns próbált bejutni Észtország területére Oroszország felől a narvai határátkelőn keresztül.

Az észt tárcavezető hangsúlyozta, hogy előkészületeket tettek a határátkelők lezárására, amennyiben "az Oroszország felől jelentkező migrációs nyomás növekedne", illetve ha a migránsok a hivatalos határátkelőkön kívül próbálnának bejutni az országba. "Sajnos számos arra utaló jel van, hogy orosz határőröknek és feltehetően más ügynökségeknek is közük van ehhez" – mondta. "Az Európa keleti határain jelentkező migrációs nyomás esetében egy hibrid támadóműveletről van szó" – tette hozzá Laanemets.

(A borítóképen Petteri Orpo finn miniszterelnök.)  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.