Orbán régi csodálója, a szélsőjobboldali Geert Wilders nyerte a holland választásokat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 23.

Külpol

Orbán rögtön gratulált is Geert Wildersnek, akinek viszont koalíciót kell alakítania a kormányzáshoz.  

A legfrissebb adatok szerint a bevándorlás- és iszlámellenes szélsőjobboldali populista Geert Wilders és az általa vezetett Szabadságpárt (PVV) nyerte a holland választásokat – írja a BBC

Úgy néz ki, hogy a 150 helyes holland parlamentben Wilders pártja alakíthatja majd a legnagyobb frakciót, miután 37 mandátumot tudott megszerezni, messze megelőzve a riválisait. A második legtöbb mandátumot szerző baloldali koalíció 25 képviselőt delegálhat majd a parlamentbe, míg a harmadik legtöbb mandátumot, 24-et a konzervatív liberális középjobb VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért) szerezte. 20 képviselőt küldhet majd a parlamentbe az Új Társadalmi Szerződés (NSC) néven idén augusztusban alakult kereszténydemokrata párt, míg a további 45 képviselő másik 10 politikai szervezet képviselőjeként ülhet majd be a parlamentbe. 

Ez azt jelenti, hogy Wildersnek a kormányzáshoz mindenképp koalícióra kell lépnie, hogy meglegyen a többséget jelentő 76 szavazat a parlamentben. Győzelmi beszédében azt mondta, a PVV-t nem lehet figyelmen kívül hagyni, kormányozni akarnak és kormányozni is fognak. 

Még a szavazás előtt a másik három legnagyobb párt ugyanakkor előzetesen kizárta, hogy részt vegyenek egy Wilders vezette kormányban. A második helyen végző baloldali koalíciót vezető volt EU-biztos, Frans Timmermans az eredmény nyilvánossá válása után arról beszélt, hogy meg kell védeni a holland demokráciát és jogállamot, és hogy Hollandiában mindenki egyenlő. 

A harmadik és negyedik legtöbb mandátumot szerzett párt ugyanakkor gratulált Wildersnek a győzelemhez, aki meg is kereste őket, hogy dolgozzanak együtt. Bár korábban mindkét párt elzárkózott attól, hogy esetleg részt vegyen Wilders kormányában, a VVD-t vezető Dilan Yesilgöz most már azt jelezte, hogy a párttagoknak kell döntenie a kérdésben, az NSC-t vezető Pieter Omtzigt pedig arról beszélt, hogy készek arra, hogy a választók akaratát cselekvéssé fordítsák. 

A választási kampány fő témája a migráció kérdése lett, miután a Mark Rutte vezette kormány is a menedékjogi szabályok körüli viták miatt bukott meg a nyáron, Wilders "a menedékkérők és bevándorlók cunamijának" megállítását ígérte. 

Wilders választási győzelméhez Orbán Viktor is gratulált a Twitteren/X-en, ahol a "változás szeléről" írt, majd telefonon is beszéltek. Orbán és Wilders évek óta jóban vannak. Előbb csak távolról csodálták egymást, Wilders 2017-ben az év emberének nevezte Orbánt, majd 2018-ban összejött a nagy találkozás, a holland politikus rendszeresen jár Magyarországra is, felesége ugyanis magyar származású, de tavaly megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét is

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk