Orbán régi csodálója, a szélsőjobboldali Geert Wilders nyerte a holland választásokat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 23.

Külpol

Orbán rögtön gratulált is Geert Wildersnek, akinek viszont koalíciót kell alakítania a kormányzáshoz.  

A legfrissebb adatok szerint a bevándorlás- és iszlámellenes szélsőjobboldali populista Geert Wilders és az általa vezetett Szabadságpárt (PVV) nyerte a holland választásokat – írja a BBC

Úgy néz ki, hogy a 150 helyes holland parlamentben Wilders pártja alakíthatja majd a legnagyobb frakciót, miután 37 mandátumot tudott megszerezni, messze megelőzve a riválisait. A második legtöbb mandátumot szerző baloldali koalíció 25 képviselőt delegálhat majd a parlamentbe, míg a harmadik legtöbb mandátumot, 24-et a konzervatív liberális középjobb VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért) szerezte. 20 képviselőt küldhet majd a parlamentbe az Új Társadalmi Szerződés (NSC) néven idén augusztusban alakult kereszténydemokrata párt, míg a további 45 képviselő másik 10 politikai szervezet képviselőjeként ülhet majd be a parlamentbe. 

Ez azt jelenti, hogy Wildersnek a kormányzáshoz mindenképp koalícióra kell lépnie, hogy meglegyen a többséget jelentő 76 szavazat a parlamentben. Győzelmi beszédében azt mondta, a PVV-t nem lehet figyelmen kívül hagyni, kormányozni akarnak és kormányozni is fognak. 

Még a szavazás előtt a másik három legnagyobb párt ugyanakkor előzetesen kizárta, hogy részt vegyenek egy Wilders vezette kormányban. A második helyen végző baloldali koalíciót vezető volt EU-biztos, Frans Timmermans az eredmény nyilvánossá válása után arról beszélt, hogy meg kell védeni a holland demokráciát és jogállamot, és hogy Hollandiában mindenki egyenlő. 

A harmadik és negyedik legtöbb mandátumot szerzett párt ugyanakkor gratulált Wildersnek a győzelemhez, aki meg is kereste őket, hogy dolgozzanak együtt. Bár korábban mindkét párt elzárkózott attól, hogy esetleg részt vegyen Wilders kormányában, a VVD-t vezető Dilan Yesilgöz most már azt jelezte, hogy a párttagoknak kell döntenie a kérdésben, az NSC-t vezető Pieter Omtzigt pedig arról beszélt, hogy készek arra, hogy a választók akaratát cselekvéssé fordítsák. 

A választási kampány fő témája a migráció kérdése lett, miután a Mark Rutte vezette kormány is a menedékjogi szabályok körüli viták miatt bukott meg a nyáron, Wilders "a menedékkérők és bevándorlók cunamijának" megállítását ígérte. 

Wilders választási győzelméhez Orbán Viktor is gratulált a Twitteren/X-en, ahol a "változás szeléről" írt, majd telefonon is beszéltek. Orbán és Wilders évek óta jóban vannak. Előbb csak távolról csodálták egymást, Wilders 2017-ben az év emberének nevezte Orbánt, majd 2018-ban összejött a nagy találkozás, a holland politikus rendszeresen jár Magyarországra is, felesége ugyanis magyar származású, de tavaly megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét is

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.