Kína kitiltotta Trump embereit, köztük a volt külügyminisztert

  • narancs.hu
  • 2021. január 21.

Külpol

Joe Bident beiktatták, Mike Pompeót Kínából kitiltották.

Percekkel Joe Biden amerikai elnök beiktatását követően Kína kitiltással sújtott 28 amerikai állampolgárt,  köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert.  Peking olyan tevékenységekkel indokolta a kitiltásokat, amelyek szerintük súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint a 28 személy "egy sor bolond cselekedetet tervezett, támogatott, illetve hajtott végre, amelyekkel beavatkoztak Kína belügyeibe, aláásták érdekeit, megsértették a kínai népet és súlyosan ártottak a kínai-amerikai kapcsolatoknak". A kitiltott személyeknek és közvetlen családtagjaiknak tilos Kína, Hongkong, illetve Makaó területére lépniük, és tilos üzleti tevékenységet folytatniuk Kínával, ahogy a velük kapcsolatba hozható cégeknek és intézményeknek is - áll a közleményben.

A kitiltottak közt szerepel Peter Navarro, a Fehér Ház volt kereskedelmi tanácsadója, Robert O'Brien, a Fehér Ház volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Alex Azar volt amerikai egészségügyi miniszter, David Stilwell, az amerikai külügyminisztérium ázsiai főosztályának volt vezetője, Matthew Pottinger volt helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó, Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős volt külügyi államtitkár, valamint Kelly Craft volt amerikai ENSZ-nagykövet. A listán szerepel John Bolton is, aki 2018 és 2019 között volt Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója és Steve Bannon, az amerikai elnök egykori főtanácsadója is.

(Euronews, MTI)

Neked ajánljuk