Hírösszefoglaló

  • 1996. július 25.

Belpol

Megkezdődött az olimpia
Megkezdődött az olimpia Atlantában 31 millió dolláros látványos show-műsorral, 197 ország sportolóinak részvételével megkezdődött a XXVI. nyári olimpia. Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a sportvetélkedő békés szellemének megőrzésére szólította fel a résztvevőket, majd Bill Clinton amerikai elnök megnyitotta a játékokat. Az olimpiai lángot a Parkinson-kórban szenvedő legendás bokszbajnok, Muhammad Ali gyújtotta meg. A 16 napig tartó olimpiát várakozások szerint mintegy három és fél milliárd ember követi tévékészülékén. A megnyitó után a német csapat panaszt emelt az olimpiai bizottságnál, amiért szerintük kaotikus volt az országok bevonulása, és a tumultusban többen megsebesültek. A tizenegy sportágban induló, összesen 77 magyar sportoló arra számít, hogy Magyarország az első tíz között végez a nemzetek versenyében - így nyilatkozott Gallov Rezső, az OTSH elnöke.

Alternatívok Hirosimája Augusztus 5-én, a Hirosima elleni atomtámadás 51. évfordulóján, idén is megrendezik Magyarországon a Hirosima-napot, amelynek az lesz a különlegessége, hogy 38 hazai alternatív, zöld, anarchista, pacifista és roma szervezet közösen emlékezik meg a tragédiáról. "Atomfegyvermentes Magyarországot!" mottóval a szervezetek közös felhívást tettek közzé, amelyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy "a magyar politikai elit a NATO-csatlakozással kapcsolatos előkészületek során nem határolja el magát az atomfegyverek magyarországi telepíthetőségétől". Így szerintük Magyarország maga is atomtámadás célpontjává válhat. A civil szervezetek ezért augusztus 5-én demonstrációt szerveznek, amelyen felszólítják a kormányt és a parlamentet: haladéktalanul foglalják alkotmányba, hogy Magyarország soha nem enged be területére tömegpusztító fegyvereket.

Czeizel-ügy: házkutatás A kaliforniai ügyészség bejelentette, hogy őrizetbe vették a gyermekközvetítéssel vádolt - és már egy hónapja őrizetben lévő - Marianne Gáti férjét, Thomas Gátit is, és Orange megye vádesküdtszéke mindkettejük ellen vádat emelt adócsalás miatt. Idehaza a rendőrség házkutatást tartott Czeizel Endre lakásán és volt munkahelyén, az Országos Közegészségügyi Intézetben. Lapjelentések szerint a rendőrség olyan dokumentumokat foglalt le, amelyek állítólag megerősítették az orvos-genetikussal szemben megfogalmazott vádat, "családi állás megváltoztatását". A gyanúsítás és a házkutatás ellen Czeizel ügyvédje, Bárándy Péter panaszt emelt, amelyet a Fővárosi Főügyészség elutasított. Amerikai nyomozati papírok szerint Marianne Gáti 1994 és ´96 között harminc terhes magyar nőt utaztatott ki az USA-ba és gyermekenként 20 ezer dollárt markolt fel az örökbe fogadó házaspároktól.

TWA-gép: merénylet? Három jel is arra utal, hogy szélsőséges iszlám merénylet történt, amikor a hét közepén New York partjainál felrobbant a TWA légitársaság Párizsba tartó Boeing 747-es gépe. Egy londoni arab újság ugyanis nem sokkal a robbanás előtt erre utaló jelzést kapott, ezenkívül egy arab szervezet és Izrael is előre figyelmeztette Washingtont, hogy iszlám szélsőségesek eltérítenek vagy felrobbantanak egy amerikai gépet. A brit Sunday Times egy magas rangú izraeli titkosszolgálati hivatalnokra hivatkozva azt írta, iráni terroristák helyezhettek el bombát a gépen. A világ legbiztonságosabb utasszállító gépének tartott Boeing Long Island közelében, 230 emberrel a fedélzetén robbant fel; az áldozatok többsége amerikai, francia és olasz. Lapzártakor még nem került elő a gép két fekete doboza, amelyekből kiderülhetne, nem műszaki hiba történt-e.

Lövöldözés az Astoriánál A rendőrség egyelőre elveti azt az elméletet, hogy rasszista indíttatású merénylet történt múlt csütörtök délelőtt az Astoria aluljáróban, amikor egy maszkot viselő tettes 9 milliméteres pisztolyból hatszor rálőtt a latin-amerikai zenészekre; egy bolíviai és két ecuadori zenész és egy magyar lány súlyosan megsérült. A tettes valószínűleg nem ölni akart, mert a zenészek lábára célzott; nem kizárt, hogy valamilyen leszámolás történt. A budapestiek körében népszerű latin-amerikai társulatokat eddig semmilyen inzultus nem érte, s bár ők maguk is úgy nyilatkoztak, hogy nagyra becsülik a magyarok vendégszeretetét, a támadás indítékaként fajgyűlöletre gyanakodtak.

Genfi klímakonferencia Az embert teszi felelőssé az utóbbi tízezer év legkomolyabb globális felmelegedéséért az a zárónyilatkozat, amelyet a genfi ENSZ-klímakonferencia résztvevői fogadtak el - szavazás nélkül, noha azt több ország is kifogásolta. A dokumentum mennyiségileg meghatározott, jogilag kötelező érvényű célokat sürgetett, hogy korlátozni lehessen az ipari államok által kibocsátott, az üvegházhatást erősítő gázok mennyiségét. A zimbabwei környezetvédelmi miniszter által megfogalmazott konkrét korlátozásokat azonban csak jövőre foglalják jegyzőkönyvbe, mivel azok pontos meghatározásában nem történt előrelépés. A következő században a hőmérséklet 1-3,5 fokkal, a tengerszint pedig 15-95 centiméterrel emelkedhet.

Amerikai megszorítások A republikánus többségű amerikai képviselőház múlt csütörtökön nagy többséggel megszavazta azt a törvénytervezetet, amely drámai kihatású változásokat irányoz elő a hatvanéves, szegénységellenes, jóléti rendszerben. A javaslat szakít a New Deal azon alapelvével, amely szerint szövetségi segélyben részesülhet minden rászoruló állampolgár. A republikánusok radikális államtalanítási eszközökkel 60 milliárd dollárt akarnak megtakarítani a szociális kiadások terén; Clinton elnök máris jelezte, hogy - a költségvetés hiányát csökkentő korábbi drasztikus republikánus tervekhez hasonlóan - megvétózza a javaslatot.

Ausztrál bocsánatkérés Az ausztráliai katolikus egyház először kért hivatalosan bocsánatot az őslakókkal szemben folytatott több évtizedes asszimilációs politikában vállalt szerepéért. Az ausztráliai katolikus püspöki kar nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását amiatt, hogy az egyház az 1800-as évek közepétől egészen az 1960-as évekig részt vett az aboriginesnek nevezett őslakosság "lelki és kulturális egységének megbontására irányuló tevékenységben", tehát abban az - őslakók által népirtásnak nevezett - intézkedéssorozatban, melynek során több ezer gyereket szakítottak el családjuktól és hurcoltak állami és egyházi intézményekbe, hogy keresztény nevelésben részesítsék őket. A Reuter jelentése szerint a 18 millió lakosú Ausztráliában ma 300 ezer őslakos él; az 1788-as fehér betelepülés előtt még kétmillióan voltak.

Kisgazdák: vita a tanácsadókról G. Nagyné Maczó Ágnes kisgazdaalelnök szerint Pokol Béla és Horváth Béla, az elnök tanácsadói túllépték hatáskörüket, amikor múlt hétfői sajtóértekezletükön pártvéleményként adták elő: az FKgP - a választások közeledtével - francia rendszerű kormányzást képzel el, és a minisztériumok saját embereikkel való "megszállásáról" beszéltek. A párton belüli burkolt hatalomátvételtől tartó Maczó Ágnes szerint ez ellentmond a párt programjában foglaltaknak, a nem választott tanácsadók különben is csak magánvéleményüknek adhattak hangot. Torgyán József pártelnök előbb úgy nyilatkozott: közte és alelnöke között nincsen semmiféle nézeteltérés, később azonban kiállt tanácsadói mellett, és azt állította, hogy Maczó megsértette a párt alapszabályát azzal, hogy a nyilvánosság elé vitte a belső pártvitákat.

Rendőrség: indokolatlan videók Az adatvédelmi biztos szerint a kaposvári rendőrség indokolatlanul akar videókamera-rendszert létesíteni a belvárosban, közbiztonsági célból. A rendőrség elképzelése az volt, hogy a kihelyezett kamerák - a rendőri jelenlétet pótolandó - állandó megfigyelés alatt tartsák (azaz: folyamatosan rögzítsék) a bűnügyi szempontból veszélyeztetett területeket, bízva a bűncselekmények véletlenszerű dokumentálásában. Majtényi László azonban úgy látja: a folyamatos rögzítés nem indokolt, arra törvényi felhatalmazás sincs, mivel a rendőrségi felvételeken aránytalanul nagy számban jelennek meg bűnmegelőzési szempontból érdektelen személyek. "Kamerák által közvetített képet csak olyan eseménnyel összefüggésben szabad rögzíteni, amelyre a törvény felhatalmazást ad, de az így rögzített felvételeket is a lehető legrövidebb időn belül meg kell semmisíteni" - írta az ombudsman, vizsgálata végeztével.

Morze

A Világbank a június 30-án véget ért pénzügyi évben másfél milliárd dollárral kevesebb hitelt nyújtott, mint az előzőben. A 21,4 milliárd dollárból a legtöbbet, 3 milliárdot Kína kapta, a második India, a harmadik Oroszország.

Togóban egy faluban meghalt 27 ember, amikor kigyulladt, majd felrobbant egy üzemanyag-szállító jármű.

A bécsi rendőrfőnök azonnali fegyelmi vizsgálatot rendelt el négy rendőr ellen, akik a hét végén őrizetbe vették, megalázták és az őrszobán bántalmazták az ugandai pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselőjét.

Az osztrák Liberális Fórum - belga mintára - javaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben arra kérik a kormányt, gyakoroljon nyomást Pekingre a tibeti emberi jogi helyzet miatt. A javaslatra ősszel térnek vissza Bécsben.

Április óta 19 személyt végeztek ki Kínában azért, mert a távközlési rendszert megrongálva drótot loptak. A tolvajok hulladék fémként adják el a kábeleket.

Kína déli és középső részén több száz emberéletet követeltek a pusztító erejű áradások. 800 ezer ház romba dőlt, legalább kétmillió ember kényszerült otthona elhagyására.

A japán kabinet elfogadta az ország áramtermelésének fejlesztési tervét, amely - tíz év óta először - új atomerőmű építését irányozza elő. A legtöbb településen azonban hevesen ellenzik, hogy az ő területükön építsenek reaktort.

Az olasz kormány elrendelte az adórendszer decentralizálását. A balközép kabinet az eddig központilag kezelt adókat a helyi önkormányzatokra bízná.

Marokkóban drogcsempészés miatt letartóztattak két magyart, akik állítólag egy nemzetközi hálózat tagjai. A férfi és a nő kocsijában 554 kilogramm kender alapanyagú kábítószerre bukkantak.

Vizsgálat indult egy müncheni vállalkozó ellen, aki 600 márka fejében német férfiakat utaztatott Egerbe szexturizmus céljából.

Figyelmébe ajánljuk