Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 27. szám, (1996.07.04. (1996-07-04)

Publicisztika

Publicisztika

Bodoky Tamás: Cyberszabadság

A nyugati világban eddig minden olyan, a szabad információáramlás és az elektronikus privát szféra korlátozására irányuló kísérlet megbukott, amely a számítógépes hálózatokon folyó kommunikációt a tradicionális médiára érvényes szabályok közé próbálta szorítani. A hatóságok beavatkozása csak a civil szféra minden eddiginél hatékonyabb önszerveződési folyamatainak beindításában bizonyult sikeresnek: a PGP (Pretty Good Privacy) a katonai szintű titkosítás lehetőségével látta el a hálózatok polgárait, de megvalósíthatatlannak bizonyult a Clipper projekt a titkosított kommunikáció államilag ellenőrizhetővé tételére. Néhány hete egy amerikai bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a februárban elfogadott új amerikai médiatörvénynek a digitális médium cenzúrázását lehetővé tévő passzusait.

Publicisztika

Alkotmányos monarchia

Nyár van, alacsonyan száll a Baja Feri. Azt mondja például A Hét kamerájába, hogy azon a bizonyos botrányos napon, amikor a kormány hülyét csinált saját frakciójából (és a teljes magyar törvényhozásból), ő azért tartózkodott az új alkotmány koncepciójának megszavazásától, mert hiányzik belőle a biodiverzitás helyességének kimondása, tehát a fajok sokféleségének elismerése. A lelkiismerete alapján szavazott mindenki, és nincs alkotmányozási kényszer - tette hozzá olyan kényszeredett, rossz lelkiismeretű félmosollyal, mint aki rosszul szelektálta a kommunális hulladékot. Az állat- és növényvilág faji sokfélesége, öko-multikulti nélkül nincs alkotmány, ezt látni kell. Amíg nincs írásban, hogy az egerészölyvnek nincs joga kihalni, addig sorry, fiúk, nincs alaptörvény.

Belpol

Belpol

"Képmutató magatartás" (Kónya Imre (Néppárt) az alkotmányozásról)

Szocialista politikusok - köztük miniszterek és vezető tisztségviselők - nem szavazatai és tartózkodásai, valamint a parlamentből hiányzó ellenzéki képviselők miatt nem kapta meg a szükséges támogatást az új alkotmánykoncepcióhoz ötpárti támogatással benyújtott módosító csomag. A módosításokat támogató egyik frakció, a Magyar Demokrata Néppárt (Néppárt) szemszögéből Kónya Imre értékeli a kialakult helyzetet.

Belpol

Kulturális hírek

Monk mindenütt (kivéve nálunk) Az 1994 őszén Budapesten szerepelt amerikai zeneszerző, énekes, filmrendező Meredith Monk a múlt héten koreográfusi tevékenységéért vehette át az észak-karolinai Durham egyetemén az Amerikai Táncfesztivál Samuel H. Scrippsről elnevezett, 25 ezer dollárral dotált díját.

Belpol

BLSZ-bajnokságok: Nagypálya

Emlékszünk például egy Donka nevű bíróra, aki játékvezetés közben effektíve az ellenfélnek szurkolt, 0:0-nál "na, lődd már be, bazeg" kiáltással biztatta az (azóta magasabb osztályokban játszó) KSC bénázó középcsatárát. A középcsatár nem lőtte be, és Donka, aki nyilvánvalóan nem volt híján némi dramaturgiai érzéknek, sőt, eleganciának, végül a 89. percben ítélt meg egy jogtalan tizenegyest; evvel lett 1:0, és, ha nem csal az emlékezetem, evvel jutott fel a KSC.

Belpol

Az alkotmányozás és az MSZP: Értékeikhez hűen

Horn Gyula miniszterelnök április 29-én, az MSZP frakcióülésén kijelentette: kétséges, hogy ebben a parlamenti ciklusban hatpárti egyetértéssel megszülethet az új alkotmány. Vájt fülű elemzők már ekkor úgy vélték, hogy e kérdésben korántsem olyan eltökélt a nagyobbik kormánypárt, mint azt a látszat mutatja. S lőn: az alapkoncepcióhoz benyújtott s többpárti konszenzussal elfogadott 93 módosító indítvány a június 27-i szavazáskor öt szavazat híján nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget. Öt szocialista képviselő nemmel voksolt, huszonkét MSZP-s politikus (köztük a kormány szocialista miniszterei) pedig tartózkodott a szavazáskor.

Külpol

Külpol

Mostari választások: Oszd meg és uralkodj

Mostarban a vasárnapi helyhatósági választások alapvetően rendben zajlottak. Lapzártakor az első, nem hivatalos eredmények alapján úgy tudni, hogy a kettéosztott hercegovinai városban a boszniai horvát és a bosnyák választók egyaránt az eddig is uralkodó nemzeti pártoknak szavaztak bizalmat - a polgári ellenzék, úgy tűnik, be sem jutott a városi tanácsba. Így, elvileg, a várost felosztó erőknek kell majd a város újraegyesítésén izmozniuk.

Külpol

Karadzic lemondása: Levelét megírta?

A nemzetközi közösség lapzártakor hajthatatlannak tûnik: a háborús bûnökkel vádolt Radovan Karadzùic lemondott, ezt állítólag levélben is megerõsítette - bár a boszniai szerbek szerint ez másként van -, és semmilyen tisztséget nem visel a boszniai Szerb Köztársaságban. Nem utasíthat, nem tárgyalhat - huss, megszûnt létezni, szeretnék hinni. Az IFOR pedig - vagy aki megtalálja - adja le a hágai bíróság portáján.

Külpol

Német jólét: Tudják, de teszik

A kancellár csak dörzsölte, és nem hitt neki. A szemének, hogy egyre nagyobb. A tüntetés június elején, amekkorát, 350 ezer embert, szakszervezet még nem hozott össze a háború után Németországban.

Film

Film

Hawaii, papaya, biztonságos szex (Red Hot Chili Peppers)

Flea már egy hete Pesten dekkolt ("szétrobbanhatott az agya"), ennyi Red Hot Chili Peppers-plakátot az életében nem láthatott. Először Magyarországon, ezt is megérte, nagyon jó lehetett neki. Aztán befutott a jó öreg Anthony (együtt hozták össze a zenekart úgy tizennégy éve), a zokniügy kicsit elbizonytalanította, egyébként nagyon kedves ember - tizenöt percet kaptunk egymásra.

Sport

Sport

Talán így volt

Talán először lehetett jó lelkiismerettel szurkolni a német válogatottnak.

Tudomány

Tudomány

MAHART a Dunán: Az elcseszett cirkáló

Nem igaz, hogy a virtuális világkiállítás keretében az Internetre közvetített dunai élőkép kamu. Erről magam is meggyőződhettem, miközben a Dömös cirkáló szigorú ura Piszkos Fredet megszégyenítő stílusban adta elő tengerésztörténeteit. A fedélzeten háromszáz, fényképezőgépekkel és videókamerákkal hadonászó japán turista fegyelmezetten palástolta víziszonyát.

Tudomány

Citadella: Fény- és hangjáték

Ha valakinek, aki idegenforgalomban utazik, az a zseniális ötlete támad, hogy a millecentenárium ürügyén történelmi összefoglalóval vágja meg a turistákat, de nem készül el időre, nem tehet mást, mint hogy június 17-én csinál egy ingyenes előadást a meghívott idegenvezetőknek, hátha azok majd fellelkesednek, és tisztes jutalék reményében úton-útfélen eladják a programot.