Kulturális hírek

  • 1996. július 25.

Belpol

Fotó Wenders Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban megnyílt a német filmrendező fotóinak kiállítása. Mint a múlt heti Snoblesse-ben írtuk, Palermóból jövet, útközben elrabolták a képeket, s újra kellett őket nagyítani.
A megkésett kezdet mindazonáltal nem jár a kiállítás meghosszabbításával, tehát, ahogy eredetileg hirdetve volt, július 29-ig tart nyitva.

Kiállításra, külföldre Amszterdam, Van Gogh Museum: Van Gogh korai, 1880-83 közötti, ritkán látható rajzai (szept. 15-ig); Stedelijk Museum: August Sander német művész (1876-1964) fotói (aug. 15-ig)

Athén, Archeológiai Múzeum: Az Aidonia-kincs - arany-, kő- és üvegtárgyak a mükénéi sírokból, az i. e. 1500-1400 közötti időből (szept. 1-jéig)

Barcelona, Museo Picasso: Picasso linómetszetei (1997. jan-ig)

Bécs, Palais Harrach: Auguste Rodin (aug. 20-ig); KunstHausWien: Raoul Dufy 120 festménye, textil- és kerámiamunkája, fametszete (szept. 1-jéig); Museum für angewandte Kunst: Chris Burden amerikai performance- és body art-művész Jenseits der Grenzen (Túl a határokon) című kiállítása (aug. 4-ig); Kunsthalle: Zaha Hadid építész életművének bemutatója (aug. 4-ig)

Berlin, Deutsches Historisches Museum: Művészet és hatalom - Európa a diktátorok alatt 1930-1945 (képzőművészet, film, építészet, propaganda; aug. 20-ig); Neue Nationalgalerie: Georg Baselitz retrospektív (három évtizednyi neoexpresszionizmus, szept. 29-ig)

Bonn, Kunstmuseum: Willem de Kooning (aug. 18-ig)

Brüsszel, Palais des Beaux-Arts: Művészet mint újjászületés: német festők a két háború között (200 kép olyan "elfajzott" művészektől, mint Beckmann, Grosz és Dix)

Edinburgh, Scottish National Gallery of Modern Art: Alberto Giacometti-retrospektív (több mint 200 mű; szept. 22-ig)

Frankfurt, Schirn Kunsthalle: Lucio Fontana, a konceptualizmus egyik argentin előfutára 200 műve (szept. 1-jéig); Filmmuseum és Architekturmuseum: Filmépítészet a Metropolistól a Szárnyas fejvadászig (szept. 8-ig; képünkön a Metropolis makettje)

Hága, Het Paleis: Leon Spillaert (1881-1946) belga szimbolista, expresszionista festő művei (szept. 1-jéig); Gemeentemuseum: Monet-tól Matisse-ig: 60 festmény a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből (aug. 15-ig)

Jeruzsálem, Israel Museum: Fernando Botero kolumbiai szobrász nyolc monumentális bronzalkotása (aug. 31-ig)

Koppenhága, Nationalmuseet: Szultán, Sah és Nagy Mogul: az iszlám világ - történelem, vallás, kultúra, tudomány (szept. 29-ig)

Köln, Ludwig Museum: Expresszionisták, a felemelkedéstől a bukásig (aug. 25-ig)

London, National Gallery: Degas: túl az impresszionizmuson (90 rajz, festmény és szobor a művész késői korszakából + Degas műgyűjteménye; aug. 26-ig); Design Museum: Fabergé francia származású orosz ötvös és ékszerész 40 parfümösüvege 1870-1917-ből (aug. 11-ig); Barbican Art Gallery: Derek Jarman-retrospektív (aug. 18-ig); Goethe Institut: Georg Baselitz metszetei (aug. 3-ig); Hayward Gallery és Royal Festival Hall Galleries: Claes Oldenberg (aug. 18-ig)

Liverpool, Tate Gallery: Joan Miro nyomatai (aug. 26-ig)

(M-től a jövő héten.)

Herzog Mexikóban Helyszíneket és egyúttal pénzügyi támogatást keres Mexikó spanyol meghódításáról tervezett filmjéhez Werner Herzog. Francis Ford Coppola ugyan támogatja a német rendező harmadik nagyszabású latin-amerikai produkcióját (1981: Fitzcarraldo; 1987: Cobra Verde), de az általa felajánlott összeg nem elegendő.

Bajorország kontra Corea? Chick Corea lett volna a nyári Burghausen Jazz Festival egyik sztárja, ám a szervezők visszamondták az amerikai billentyűs meghívását, mert különben nem kaptak volna támogatást Bajorországtól: a bajor állam nem szponzorál olyan előadásokat, amelyeken a Szcientológia Egyház tagjai szerepelnek, márpedig Chick Corea az. E diszkrimináció miatt öt amerikai kongresszusi képviselő bejelentette: megpróbálják hivatalos lépések megtételére bírni az amerikai külügyminisztériumot.

Picasso és a balett A nizzai operában Cristina Hoyos, az Antonio Gades együtteséből ismert táncosnő koreográfiájával rekonstruálták a Cuadro Flamenco című balettet, melynek díszletét Pablo Picasso tervezte a Gyagilev vezette Orosz Balett számára, noha annak idején végül mégsem ők, hanem egy spanyol flamencotársulat mutatta be. Az előadás része annak a Picasso et le ballet címet viselő trilógiának, amely hármat új életre kelt a Picasso által a Gyagilev-társulat számára 1917-1924 között készített öt színpadképből.

Anda Géza testamentuma Nyolc CD-t tartalmazó sorozatba foglalta az EMI-hoz tartozó Testament kiadó Anda Géza művészetét. A tavaly megjelentetett négy CD-t most újabb négy egészíti ki. A sorozatban Liszt, Bartók, Delibes/Dohnányi, Chopin, Rahmaninov, Csajkovszkij, Schumann, Saint-Saëns, Beethoven és Brahms műveit játssza az 1921-ben Budapesten született, Dohnányinál tanult, 1942-ben Svájcba emigrált s 1976-ban elhunyt Anda Géza.

Világzene, élvonal Az európai rádióadók világzenei műsorait szerkesztők legfrissebb listája:

1. Ali Farka Toure: Radio Mali (Mali)

2. Schal Sick Brass Band: Majnoun (Németország)

3. Guillermo Portabales: El Carretero (Kuba)

4. Válogatás: Ethno Punk

5. Transglobal Underground: Psychic Karaoke (Nagy-Britannia)

6. Khadja Nin: Sambolera (Burundi/Belgium)

7. Haris Alexiou: All Around The World - Live (Görögország)

8. Válogatás: The Art Of Harp

9. Daniele Sepe: Vite Perdite (Olaszország)

10. Bushman: Bushman (Nigéria)

Patti a közelben Az új lemezével (Gone Again) Európában turnézó Patti Smith Köln (július 23.) után július 27-én Zürichben, a Landesmuseum belső udvarán rendezett fesztiválon lép fel, 30-án Berlinben, augusztus 1-jén pedig Hamburgban szerepel - e két utóbbi koncerttel kapcsolatos jegyinformáció: 00/49/89/992-7810.

Woody Allen: musical Zenés-táncos filmet készül forgatni Woody Allen: az Everyone Says I Love You "titkos" hőse Dick Hyman dzsesszzongorista, zeneszerző, akinek a zenéje Woody Allen több filmjében is hallható volt. Az 1927-ben New Yorkban született Hyman a ragtime-tól a free-ig a dzsessz szinte minden területét művelte, ő írta a Scott Joplinról szóló film zenéjét, s rádióműsorokban, nyilvános előadásokban népszerűsítette a műfajt.

Gyász 57 éves korában meghalt Chas Chandler, az egykori Animals együttes basszusgitárosa, aki 1966 után menedzserként működve világsikerre segítette Jimi Hendrixet.

Elhunyt Gottfried von Einem osztrák zeneszerző, aki elsősorban operáinak (Danton halála, 1947; A per, 1953; Az öreg hölgy látogatása, 1971) köszönhette hírnevét. 78 éves volt.

Millecentenáriumi érdektelenség Néhány nap leforgása alatt két, a millecentenáriumhoz kapcsolódó rendezvényt is leállítottak idő előtt érdeklődés hiányában: a pusztavacsi fesztiválnak egy héttel a július 28-ra tervezett zárónap előtt vetettek véget, a kilencven alkalomra tervezett gellérthegyi hang- és fényjátéknak (MaNcs, július 4.) pedig alig húsz előadás után.

Másfél héttel José Carreras, Plácido Domingo, Diana Ross és Rost Andrea július 30-i, millecentenáriumi színpadképpel teljes népstadionbeli hangversenye előtt (előkészületeiről lásd a múlt MaNcs-ot) a jegyeladás leállására utaló hirdetések jelentek meg: "utolsó lehetőség"-ként féláron kínálják a 32, 25, 17 és 12 ezer forintos jegyeket 16, 12,5, 8,5, illetve 8 ezer forintért, ami, komolyan véve a számtant, épp 2 ezerrel több a 12 ezer felénél. A koncertet szervező Ostermann Formula 1 Kft. ügyvezetője, Frank Tamás múlt heti nyilatkozata szerint több mint 40 ezer jegy kelt el, a produkció 50 ezer után válik nyereségessé.

Építészeti Biennálé Szeptember 15. és november 17. között rendezik Velencében a 6. Építészeti Biennálét, de a szervezők már most közzétették az ezúttal első ízben kiosztandó építészeti Arany Oroszlán-díjak nyerteseinek nevét: eszerint életművéért a 91 éves olasz Ignazio Gardella, a 90 éves amerikai Philip Johnson és a 89 éves brazil Oscar Niemeyer veheti majd át az elismerést. (Niemeyer egyébként épp mostanában bocsátotta a nyilvánosság rendelkezésére a modern brazil építészet fontos dokumentumait gyűjtő Rio de Janeiró-i pénzhiánnyal küszködő alapítványát.) Magyarországot Bachman Gábor képviseli a velencei biennálén, ahol a "Megsejteni a jövőt - az építész mint szeizmográf" mottó jegyében a világ minden részéről mintegy hetven építész mutatja be munkáit. Külön kiállítást szentelnek az építészeti fotográfiának s - az életműdíjasokon kívül - egy-egy kiállító országot, illetve építészt is Arany Oroszlánnal jutalmaznak.

Cyberia

Számítógépes moziadatbázisok Két CD-ROM-moziadatbázis jelent meg a közelmúltban: a Cinemania: Interactive Movie Guide angolul, a Lexikon des Internationalen Films németül "beszél" - utóbbi azonban csak az 1945-1995 között német nyelvterületen forgalmazott művekről tartalmaz információkat. Az Internet Movie Database a http://www.us.imdb.com/ vagy a http://www.uk.imdb.com/ címen érhető el.

Amerikai betörő Magyarországon Az iNteRNeTTo értesülése szerint július első hetében egy rosszindulatú amerikai hacker betört a magyar fido átjáró szerepét is betöltő freeside.elte.hu gépre. Először csak a levélforgalmat figyelte, majd július 11-én törölte az egész file-rendszert. Ennek következtében bizonytalan ideig szünetel a magyar fido-internet gateway. A betörő személyét és gépét nem sikerült azonosítani.

MSNBC - a kezdet Július 15. óta - egyelőre napi 14 órában - működik az NBC tévéhálózat és a Microsoft közös hírtelevíziója, az MSNBC, amely a nagy testvér CNN-hez hasonlóan számítógépes hírszolgálatot is működtet. Médiaelemzők szerint az új hírszolgálat még gyermekbetegségeket mutat: az Internet Explorer számára tervezett oldalakat a Navigator-felhasználók csak üggyel-bajjal tudták megjeleníteni, ráadásul kezdetben tele is voltak hibákkal, semmibe mutató linkekkel. Ami a tartalmat illeti, az olvasók szerint a friss hírek rovására túltengenek a hosszú, nem hírszerű, előregyártott anyagok, a TWA-gép katasztrófája nyomán pedig a CNN mindkét pályán lekörözte az MSNBC-t.

Szingapúri cenzúra A szingapúri hatóságok levettek egy jogi kérdésekkel foglalkozó cikket egy USENET hírcsoportból: ez volt az első eset, hogy érvényt szereztek az Internet cenzúrázásáról nemrég hozott törvénynek, amely többek között tiltja a kormány kritizálását a hálózaton.

Wired: visszalépés Az információtechnológiával kapcsolatos értékpapírok múlt heti árfolyamzuhanása miatt elhalasztja részvényeinek tőzsdére bocsátását a Wired Ventures, a Wired magazin és a HotWired www-kiadvány kiadója.

Németek az ENSZ-hez Németország az ENSZ-hez fordult, hogy az hozzon szabályokat az online tartalomszolgáltatásról, mert ez a kérdés állami szinten nem rendezhető. A német családügyi miniszter szerint - miután nemrég ismét gyermekpornográfiai ügy került napvilágra az America Online német részlegénél - nemzetközi szabályozással kellene kiküszöbölni az erőszak, a gyermekpornó, a szexuális zaklatás és a neonáci propaganda online formáit.

Figyelmébe ajánljuk