"Bonyolult sztár vagyok" (Till Attila, a Big Brother műsorvezetője)

  • Bogár Zsolt
  • 2002. szeptember 5.

Lélek

Magyar Narancs: Hogyan lettél a Big Brother (BB) műsorvezetője?
Magyar Narancs: Hogyan lettél a Big Brother (BB) műsorvezetője?

A pesti underground közismert figurája, festőművész, a Vákuum Tévé kocsmai performanszainak oszlopos alakja. A tévénéző kulturális műsorokból, például a Múzsából és a 72 órából ismerheti. Szeptembertől a Big Brother társműsorvezetője, a Tv 2 egyik "új arca".

Till Attila: Behívott magához a Sváby (Sváby András, a Tv 2 producere - B. ZS.), és megkérdezte, akarok-e a világ egyik legsikeresebb show-műsorának műsorvezetője lenni. Mit mondhattam volna? Hát persze, hogy akarok! De nagyon fontos, hogy ők kerestek meg, és nem én nyomultam.

MN: Kínos lett volna?

TA: Nem, csak nem szokásom. Egyébként a BB-ről egyáltalán nincs rossz véleményem, ha erre gondolsz.

MN: Dehogyis. Csak korábban kulturális műsorokban lehetett téged látni.

TA: Igaz, de ez betudható annak a véletlennek is, hogy képzőművészetisként ilyen közegben mozogtam. Aki ismeri a munkáimat, tudja, hogy egyikhez sem úgy közelítettem, mint egy komoly újságíró, inkább a showbiznisz felől. Ehhez értek.

MN: Tőled mégis valami szabálytalant, kötetlent, kísérletit várnak. A Big Brother pedig licenc formátum, szűkre szabott kitörési lehetőségekkel.

TA: A Nagy Testvérnek nem én vagyok a főszereplője, hanem a tizenkét játékos. Egyébként pedig három hónapon keresztül minden este kapok fél órát élőben: ülök egy kis pulpituson, küldhetnek sms-t, telefonálhatnak. Beszélgetek az emberekkel, ki mit gondol a BB-ről. Vicceskedek, cinikuskodom, felturbózom a műsort. Bár a tizenkét bentlakó a főszereplő, Claudiával mi leszünk a köret. (Liptai Claudia, a BB női műsorvezetője - B. ZS.) Számomra is nagy a tét: nézni fogják, milyen gyorsan reagálok egy furcsa beszólásra, vannak-e különös mondataim, milyen az ízlésem. Három perc alatt eldöntheti a néző, tahónak vagy értelmesnek tartson. A BB számomra fontos állomás, mert olyan felület, ahol lemérhető, hogy egészen kiváló vagyok-e, vagy halál gyatra. De mégse az van, hogy "Nesze, öcsi, itt egy ezer négyzetméteres stúdió, állj ki, és szórakoztass!". Nem kizárt, hogy alkalmas lennék, de ott már nagyon kell kapaszkodni.

MN: A Vákuum Tévéből, de még a 72 órából is jó esetben pár ezren ismertek, miközben a Tv 2 promói már hetek óta gyártják belőled a sztárt.

TA: Álljunk meg! Én eleve azt gondolom, hogy baromi egészséges dolog, ha belőlem is sztár lesz: hátha lesz ennek valami jelentőségteljes hatása a rendszerre. Nem osztom azt a nagyon magyar nézetet, hogy a sztárok csak hülyék lehetnek, így nem is kell az érzés elől bujkálnom: nekem a sztárság alkatilag megy. Amúgy sincs időm azon morfondírozni, mit szól ehhez az egyik tábor meg a másik. A BB-vel nem ér véget az életem, egyre fontosabb feladataim vannak, és ez meg fog védeni attól, hogy öntelt legyek, vagy rosszul viseljem a népszerűséget. Erre készülök már évek óta.

MN: A többség számára mégis csak most válsz köznapi emberből sztárrá - a BB-nek köszönhetően. És ebben nem különbözöl a villa lakóitól.

TA: Igen, itt most sok embernek megadatik az a lehetőség, hogy országos ismertséget szerezzen. Mivel három hónapig furcsa szituációban élnek, közülük néhányat kiemel majd a közönség. ´k lesznek a jövő nagy amatőr sztárjai, az pedig majd elválik, mit kezd velük hosszú távon a média. Nem elég a hírnév, ügyesnek kell lenniük, de ilyenkor szörnyen tud hiányozni mondjuk az a nyolc év, amit én tévézéssel töltöttem.

MN: A kulturális műsorokat abbahagyod?

TA: Egyáltalán nem, sőt. Tavaly, amikor Csernátony Dórával és Kistamás Lászlóval (a Supergroup tagjai, T. A. legközelebbi tévés munkatársai - B. Zs.) eljöttünk a Tv 2-höz, azt az ígéretet kaptuk, hogy hamarosan önálló kulturális műsorunk lehet. Először hétfőn és pénteken ment a miXer, most a BB-vel párhuzamosan kezdődik egy nagyobb szabású produkció, a Propaganda, amit szintén Kistamás László rendez, és az elfoglaltságaim miatt váltott riporterekkel fut. A Propaganda nem a 72 órát utánozza, kidobjuk az összes lencsét, a régi sablonok helyett új ötleteket akarunk, és még arra is rádurvítunk, ami volt. A Tv 2 vezetősége egyébként nagyon tisztességesen bánt velem, leszögezték, hogy mindent megtarthatok, amit addig csináltam. Már elértem valamit, még ha nem is ismer az egész ország, és hajlandók vállalni, hogy egy bonyolult sztár vagyok.

MN: Mi lesz a Supergrouppal, amely az Erzsébet hidat felöltöztette, legutóbb pedig egy úszó szigetet épített a Sziget fesztiválnak?

TA: Megy tovább az is, egyre elmebetegebb projektekkel.

Bogár Zsolt

Figyelmébe ajánljuk