Elhunyt Téli Márta jazz énekes, színész

  • narancs.hu
  • 2019. június 3.

Lélek

Életének 60. évében járt.

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 60. évében a hét végén elhunyt Téi Márta jazz énekes, színész, műfordító - közölte családja hétfőn.

1980-ban egyszerre kezdte tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola Jazzszakán és a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán. Színházipályáját 1983-ban a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte, de fellépett a kaposvári Csiky Gergely Színházban, a József Attila Színházban, a Merlin Színházban, a Vidám Színpadon és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

Élete a 80-as évek végén a jazz irányába fordult. A bostoni Berklee College of Musicon szerzett jazz előadói diplomát, ahol az éneklés mellett hangszerelést, zeneszerzést, zene elméletet és instrumentális improvizációt tanult.

1982-ben visszatérve az USA-ból, itthon is a jazz élet aktív közreműködőjévé vált. Különböző formációkban a hazai jazz muzsika élvonalának zenészeivel lépett fel.

Öt CD lemeze jelent meg Quiet Motion 1994, Változó kék 1997, Smiling 1988, Chaning Blue 2001, és az Árnyékból fény 2005. Előadói tevékenysége mellett, színpadi művek és egyéb könyvfordítások fűződnek a nevéhez.

Búcsúztatásáról a család később dönt.

Neked ajánljuk