Meghalt Erős Ferenc pszichológus

  • narancs.hu
  • 2020. február 10.

Lélek

73 éves volt.

Életének 74. évében elhunyt Erős Ferenc pszichológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára - a hírt a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület Konferencia osztotta meg a Facebookon.

Erős Ferenc Zalaegerszegen született 1946-ban, majd gimnáziumba és egyetemre is Budapestre járt, 1969-ben szerzett pszichológus diplomát. Egyetem után a Magyar Rádió és Televízió Tömegkommunikációs Kutató Központjába, majd az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat közvélemény-kutató részlegéhez került. 1972-ben védte meg doktoriját, 1973-tól az MTA Pszichológiai Kutatóintézetben dolgozott kutatóként.

Kutatási területei a magyar pszichoanalízis története, Ferenczi Sándor munkássága, a társadalmi jelenségek vizsgálata analitikus szemszögből. A hatalmi struktúrák, az autoritáriánizmus, a társadalmi kisebbségek terén jelentős kutatások fűződnek a nevéhez. Alapítója és főszerkesztője volt a Thalassa, majd Imágó Budapest néven megjelenő analitikus szakfolyóiratnak.

Kutatói tevékenysége mellett oktatott is Budapesten, Szegeden, és Pécsen, a kilencvenes években egy ideig a szegedi József Attila Tudományegyetem Pszichológiai Tanszékének vezetője is volt.

Vele készült 2015-ös interjúnkat itt olvashatják:

„Nehogy megfertőzzenek bennünket" - Erős Ferenc pszichológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára a homofóbiáról

Mi játszódik le azoknak a lelkében, akik kikelnek az egyneműek kapcsolata ellen? Honnan ered a melegek gyűlölete az egyes emberekben? Vajon a kulturális, tanult elemek vagy az ösztönök ébresztik? (Hétfőn elhunyt Erős Ferenc, a magyar pszichológia egyik legjelentősebb alakja. 2015-ben interjúztunk vele többek között arról, honnan ered a homofóbia.)

Figyelmébe ajánljuk