2026-tól tilos lesz az Airbnb a Terézvárosban

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 16.

Lokál

A rövid távú lakáskiadás ügyében tartott népszavazás eredményét hétfőn reggel tették közzé.

Egyre több nagyvárosban jelent megoldandó problémát a rövid távú lakáskiadás, azaz az airbnbzés. Budapesten elsőként a VI. kerületben tartottak ezzel kapcsolatban népszavazást. A Soproni Tamás momentumos polgármester vezette városrészben a betiltást támogató szavazatok kerültek többségbe, ahogy az a kerület hétfő reggeli közleményében olvasható volt.

„A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége” – írták.

Ami a pontos eredményeket illeti: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en, azaz 54% szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel. A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online és offline is három helyszínen minden nap. Összesen 6083 szavazásra jogosult nyilvánított véleményt, ami jóval nagyobb részvétel (20,52%) a hasonló szavazásokhoz képes, a budapesti lakógyűlésen pl. 9% volt a részvételi arány – áll a közleményben.

Mindennek értelmében 2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon.

A lapunknak korábban az ügyben interjút adó Soproni Tamás polgármester most úgy fogalmazott: „Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is. A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra. A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Jön az ár!

  • narancs.hu

Operatív törzs, várható tetőzés, szentesi kétéltűek, nincs alternatíva – hétfő délelőtti árvízi összefoglaló.