Így tudsz segíteni a bajbajutott fecskéken

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 17.

Lokál

Az időjárás drasztikus csökkenése miatt a vonuló fecskék megállásra kényszerültek. A hideg rengeteg energiájukat felemészti, így kevesebb jut a vadászásra. Van egy-két praktika, amivel lehet nekik segíteni. 

Komoly próba elé állítja a fecskéket az országban, hogy pár napon belül a hőmérséklet a 30-40 Celsius-fokról 5 Celsius-fok köré esett le a hőmérséklet. A BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont pár napja azt írta, hogy egy egészséges, felnőtt fecske 3-4 nap koplalást bír ki, és még ebben a kiszámíthatatlan időjárásban is tud vadászni. A legnagyobb problémát számára a kihűlés, kimerültség, azaz „okozati éhenhalás” jelenti. 

A témában a MetFigyelő is posztolt: mint videójukban szemléltetik, a bokrok csapkodása hatására felrepülnek a megbúvó rovatok, melyeket a fecskék röptében el tudják kapni. Így lehet segíteni az állatokat a túlélésben. 

Sajnos a helyzet nem fényes, sok elpusztult állatról lehet olvasni a híradásokban. Az Argos Állatvédelmi Közhasznú Egyesület pár napja arról posztolt, hogy az esős, hideg idő megállásra kényszerítette a vonulásban lévő fecskéket, ezért tapasztalható megjelenésük. Csoportosan próbálnak száraz menedéket keresni, ezért megjelenhetnek a teraszokon, házak falán, párkányokon. 

Ilyenkor nem szabad zavarni őket, főleg nem lehet nekik kenyeret, magokat adni, ugyanis rovarevők. „Ha sikerült elhelyezkedniük védett helyen, hagyjátok őket pihenni. Ha napokig tartó eső miatt nem tudnak tovább vonulni, akkor lehet nekik kitenni egy lapos széles tálkába élő lisztkukacot. Volt már rá példa, hogy ettek is belőle, bár tálból enni más mint repülő rovarra vadászni. Sajnos sok fecske repült ablaknak, és még többet ütött el autó, mert alacsonyan repkedtek az út felett és legyengülve ültek az utak mellett. Kérjük vezessetek óvatosan, ha pedig az út mentén gubbasztó vagy bárhol a földön lévő fecskét találtok, ne hagyjátok magára. Ha elázott fecskét találtok leesve a földre, vagy láthatóan rossz állapotban van, vegyétek fel a földről és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozban vigyétek be a házba. Ha a fecske remeg, gubbaszt, eldől, akkor a dobozba tehettek mellé meleg vizes palackot”. 

 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk