Interjú

Szoros meccs lesz

Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere az Airbnb esetleges tiltásáról és a lakáshelyzetről

Belpol

A héten még voksolhatnak a terézvárosiak egy ún. ügydöntő szavazáson arról, hogy tiltva legyen-e a rövid távú szálláskiadás a kerületben. A vállalkozások, szálláskiadók álláspontja világos, a lakosok véleménye azonban nem egyértelmű. És mit fognak szólni az esetleges tiltáshoz a szomszéd kerületek?

Magyar Narancs: Egy hete zajlik a szavazás a kerületben az Airbnb, pontosabban a rövid távú lakáskiadás betiltása, illetve változatlanul hagyása ügyében. (A feltett kérdés: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szál­láshelyként?” – a szerk.) Vannak részvételi adatok?

Soproni Tamás: Eddig egy hét telt el, vasárnap estig 3028 szavazat érkezett, ez több mint 10 százalékos részvétel. (Az interjút hétfőn vettük fel – a szerk.) Ez már most magasabb, mint mondjuk a Budapesti Lakógyűlés teljes részvételi aránya. Látszik, hogy a kérdés megmozgatja az embereket, a terézvárosiakat.

MN: Ez már megmozgatás? Ha ez egy népszavazás lenne, nagyon kevés lenne az ér­vényességhez. Mi lenne az a szavazatszám, amire azt lehet mondani, hogy szignifikáns és számottevő véleménynyilvánítás?

ST: Kis kerület vagyunk, ha háromezer ember elmegy és kinyilvánítja valamiről a véleményét, az számomra már döntő. Ha valaki nem akar részt venni ebben a döntésben, mert őt se pró, se kontra nem mozgatja meg, az az ő döntése természetesen, de ettől függetlenül ez a több ezer ember számomra már mindenképpen releváns információt tud nyújtani. Úgyhogy túl vagyunk ezen a határon. A népszavazás más, jobban számít az, hogy akik elmennek, mennyire szavaznak politikailag egyik vagy másik irányba. Meg nehezebb is, mert egy magyarországi népszavazásra 4 millió embernek el kéne mennie.

MN: A kerületben csak 15 ezernek.

ST: Nálunk 15 ezernek, de ez is irreális, és nem csak nálunk. Legutóbb népszavazást a VII. kerületben tartottak Budapesten.

MN: Kevesebb, mint 7 ezren mentek el. (A VII. kerület a szórakozóhelyek nyitvatartásáról rendezett népszavazást, amely az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett – F. SZ. E.)

ST: Igen, tizenvalahány százalék volt a részvételi arány. Az, hogy ez most nem népszavazás, annak több oka volt. Egyfelől ez hosszabb ideig tarthat. Ezzel egyébként lehetőséget kaptak a kampányolásra azok, akik bármilyen oldalról be szeretnének csatlakozni. Másfelől online is lehet szavazni, végül pedig jóval olcsóbb. Néhány millió forintból kijön, miközben egy népszavazás a kötelező elemek miatt sok tízmillió forintba kerül. Ezt legalább megspóroljuk.

MN: A vállalkozói oldal nagy erőkkel kampányol, több egyesület is az ő álláspontjukat képviseli. Ugyanakkor a lakossági álláspontot nem láttam ilyen markánsan képviselve. A Szikra Mozgalom hirdetett a Facebookon, de ezt leszámítva nem tapasztaltam, hogy az érvek valóban ütköztetve lettek volna.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Szabadon szárnyal a fantázia

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

„Valahogy sötétebb”

A Dallas Bobby Ewingja a Lepattanó című sportvígjátékban egy milliárdost alakít, aki a véletlenek furcsa játékának köszönhetően egy magyar gombfocicsapat szponzorává válik. A megjelenésünk napján ismét hazánkba látogató művész nemcsak arról mesélt nekünk, hogyan került a filmbe, de felidézte a Dallas legendás zuhanyzós jelenetét, és megosztotta véleményét a tavalyi fővárosi diáktüntetésről is, amelybe a forgatás idején botlott bele.

„Olyan, mint egy robbanás”

Wild God címmel adta ki legfrissebb, sorrendben már tizennyolcadik albumát Nick Cave és a Bad Seeds. Ennek apropóján beszélgettünk Jim Sclavunosszal, aki a zenekarban ütőhangszereken, billentyűkön és vibrafonon játszik.

 

„Jobban mennek a dolgok”

  • Mihalicz Csilla

A Boko Haram iszlám fundamentalista terrorszervezet 2014-ben egy északkelet-nigériai kisváros, Chibok kollégiumából 276 diáklányt rabolt el, majd tartott fogva csaknem két évig. A nigériai szerző a hasonló traumán átesett áldozatokkal folytatott beszélgetések alapján írta meg A baobab árnyékában című regényét.