Pálmafákat ültettek Szegeden, vita lett belőle

  • narancs.hu
  • 2024. május 1.

Lokál

Ezzel jár a klímaváltozás – mondja a képviselő. Mediterrán sznobéria – mondja a közművelődési szakértő.

Három előnevelt fagytűrő pálmát ültetett el kedden Szegeden a Glattfelder téren a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft.

Eddig csak cserépben, nyáron lehetett látni pálmákat Szegeden a Klauzál téren és a Belvárosi Mozi előtt, de – mint a szeged.hu írja –, tényleg „szintet lépett a globális felmelegedés”, ha a hozzáértők úgy ítélték meg, ki lehet ültetni a fákat.

A hírről, hogy Szeged „végképp mediterrán város lett”, a szegeder.hu azt írja, sokaknak lehet az a véleménye, hogy ezek a fák nem valók Szegedre, pedig helyük van a városban, és jól is néznek ki.  

A pálmafaültetés hírét a Facebookon megosztó Mihálik Edvin (Momentum) önkormányzati képviselő bejegyzése alatt vita is támadt arról, helyük van-e ezeknek a fáknak nálunk köztéren. A képviselő azt írta, „a klímaváltozás egy ideig dörömbölt az ajtón, aztán be is törte azt”. 

„Agyrém! A kultúra- és tájidegenség non plus ultrája! Mi jön még?

Gondolák a Tiszán?” 

– reagált kommentben Török József közművelődési szakértő.

A képviselő emlékeztet, hogy sokak szerint klímaváltozás sem létezik, de a húsz éve ültetett fafajták nem nagyon bírják a mostani időjárás viszontagságait, két éve városszerte kiszáradtak a tuják.

Török nem tagadja a klímaváltozást, szerinte a tuják sem valók ide, de úgy gondolja, a globális felmelegedés nem elég ok arra, hogy a város kultúrájától ennyire idegen növények jelenjenek meg a közterületeken. Az sem tetszett neki, amikor a húsz évvel ezelőtti fideszes városvezetés „görög óriáskorsókkal” és szintén pálmákkal díszítette a Kárász utcát.

„Ez inkább valami mediterrán-sznobéria, hiszen Szegedtől a mediterráneum földrajzilag, kulturálisan és társadalomtörténetileg is igen messze van” – írta Török. Nem tetszik neki a Kárász utca fölé kifeszített napvitorla sem. Ennél jobb megoldásnak tartotta volna alacsony, kis lombú fák telepítését a sétálóutcán. Később pálmaügyben vele is vitatkoznak, őshonos, szárazságtűrő fajokról írnak, végül terítékre kerül a bálványfa, a nyugati ostorfa és a tövises lepényfa is. 

A kormánypárti helyi média egyelőre nem számolt be a kiültetett pálmákról.

A címlapkép forrása Mihálik Edvin Facebook-posztja

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.