Tarlós lépett: szerdán hivatalosan is kirúghatják a BKK vezért
tarlosistvan1207_top_story_lead.jpg

Tarlós lépett: szerdán hivatalosan is kirúghatják a BKK vezért

Lokál

A főpolgármester beterjesztette Dabóczi Kálmán elbocsátásáról és Nemesdy Ervin kinevezéséről szóló előterjesztést.

Dabóczi Kálmán BKK vezérigazgató napjai lehetnek számlálva. A fővárosi közgyűlés jövő szerdán felmentheti a BKK vezérigazgatói székéből, ha elfogadja a főpolgármester erről készült előterjesztését.
E szerint Dabóczi munkaviszonyát felmondással szüntetnék meg, amely január 24-től február 27-ig terjedne, annak okát Tarlós István nem közli előterjesztésben. A kirúgandó vezérigazgatót egyhavi illetményének megfelelő végkielégítést kaphat. Dabóczi helyére Tarlós Nemesdy Ervint javasolja kinevezni 1,6 milliós havi fizetéssel továbbá 360 ezer forintos igazgatósági tagsági díjazással.

Mint megírtuk, több forrásunk szerint Nemesdyről a városházán úgy beszélnek, mint végrehajtóról, akinek az lehet majd a feladata, hogy levezényelje a BKK felszámolását. Nemesdynek van ilyen természetű tapasztalata, a kétezres évek közepén belülről élhette meg gazdasági igazgatóként a Viadom Zrt. tönkremenetelét, illetve ezt követően a controlling-igazgatóként követhette nyomon a Vegyépszer csődjét.

Nemesdy ismeri a BKK-t: 2013 után megfordult a cég igazgatótanácsában, sőt, Tarlós Vitézy Dávid leváltása után őt akarta a közlekedési központ élére állítani. Ismerői szerint megbízható szakember, de senki nem tőle várja a budapesti közlekedés forradalmasítását.
Mivel a Viadom a baloldali kormányciklusok idején az autópálya építés favoritja volt, Nemesdy nem feltétlenül élvezi a fideszes többségű fővárosi közgyűlés szimpátiáját, még nem lefutott ügy, hogy megszavazzák kinevezését a kormánypárti polgármesterek. Úgy tudjuk, Nemesdy kiválasztásában legfőképpen az motiválta Tarlóst, hogy az édesapja, dr. Nemesdy Ervin tanította a műegyetemen.
Dabóczi vesztét az elektronikus jegyrendszer bevezetésének blamája okozta: 2011-ben a projekt indításakor Tarlósék 2015-re ígérték teljes kiépítését. Ezután a BKK 2017 végére tolta ki a kezdést, de ebből sem lett semmi. Sőt, tavaly november 29-én a BKK szerződést bontott a kivitelezővel 5 milliárd forint elköltése után.

Figyelmébe ajánljuk