Veszélyes mennyiségű szaharai por érkezett Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2024. április 1.

Lokál

Kellemetlen perceket okozhat az autósoknak, és a belégzése gyulladást okozhat. 

Sopron környékén vasárnap veszélyessé vált a levegőminőség a magas szállópor koncentráció miatt – írja az Időkép.

Hétfőn még nagy mennyiségben érkezik dél felől a szaharai por térségéünkbe, ami azon kívül, hogy elhomályosítja a napot, valamint sivatagi hangulatú napkeltéket és naplementéket okoz, sáros eső formájában mosódhat ki a légkörből és okozhat kellemetlen perceket az autósoknak. Ma éjjel sokfelé lehet erre számítani. 

A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött alakul. 

Sopron környékén vasárnap már veszélyessé, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, illetve kifogásolttá vált a levegőminőség. 

A szálló por izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. 

Jó hír viszont, hogy holnapra az átvonuló hidegfront mögött kitisztul a légkör, a hét hátralévő részében a mostanihoz mennyiségű por már nem jön Afrika felől.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk